Bekendmaking longlists 26e El Hizjra Literatuurprijs

Op donderdag 8 november 2018 maakte El Hizjra de longlists voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs 2018 bekend tijdens een inspirerende en interactieve happening vol poëzie en verhaalfragmenten in de vernieuwde Forumzaal van OBA aan de Oosterdokkade.

Presentatrice Naeeda Aurangzeb bracht de sfeer erin door menig aanwezige in het publiek zijn of haar favoriete gedicht uit het hoofd te laten reciteren. Zijzelf gaf het goede voorbeeld met een Perzisch gedicht in vertaling van Omar Khayyam en een gedicht vol verlangen naar verre familie en geliefden in het Urdu. De door haar geïnterviewde OBA-directeur Martin Berendse declameerde o.a. een fragment uit een gedicht van Martinus Nijhoff. El Hizjra-voorzitter Nabil Taouati kwam ook aan het woord. Hij refereerde aan Arabische poëzie gezongen door een bekende zangeres. Schrijver Rashid Novaire haalde Engelse lyriek aan. Novaire was samen met uitgever Jurgen Maas betrokken bij de longlist-selectie.

Vervolgens brak het grote moment aan: de bekendmaking van de longlists! Onder de aanwezigen in het publiek waren zes van de twintig longlist-kandidaten. De longlists bestaan uit de top 10 inzendingen in de categorieën proza en poëzie voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs voor bovenal jong en kleurrijk schrijftalent. Naeeda Aurangzeb stelde de aanwezige schrijvers en dichters voor aan het publiek en stelde hen in staat hun ingezonden gedicht of (fragment) van hun verhaal voor te dragen. Hieronder staan de namen van de longlist-kandidaten op alfabetische volgorde, met de titel van de voor de longlist geselecteerde inzending.

Longlist poëzie
Jacoba Boven | Het bestond
Rufo van Capriles de Martiriëlle Werleman | Avond der Pestkoppen
Stokely Dichtman | Zwarte Victorie
Sami El Ghalbzouri | Ga en besta
Maureen Ghazal | Nu er een lijn ligt die overal doorheen
Iris Gooris | Vormen en lijnen
Mohammed El Hannoufi | Tantaluskwelling
La Marquise | White Guilt (poëzie)
Samira El Oualid | Liefde, omwille van liefde

Longlist proza
Morraya Benhammou | Een ode aan Oma( r )
Faisal Elhassan | Johan en Yahya in Hoogmoed komt voor de val  (geïllustreerd door Faisal Elhassan)
Halima El Hajoui – Özen | Toen mijn vader nog een gastarbeider was
Amro Kasr | Whatup Sisyphus
La Marquise | White guild (proza)
Terence van Lange | Mea Maxima Culpa, Astighfirallah
Tato Martirossian | De moerbeiboom
Samira Heleen Shahid | Laat het even bezinken
Omar Yapici | Is dit niet waar je zou willen zijn?

Prijsuitreiking 24 november
De finalisten ( top drie) en de twee winnaars (één in de categorie proza en één in de categorie poëzie) zullen bekend gemaakt worden, tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur op 24 november a.s. in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Alleen aanwezige finalisten maken die avond kans op de prijs: de jury beoordeelt de finalisten namelijk niet alleen op hun inzending, maar ook op hun voordrachtskunsten. Dit jaar bestaat de jury uit Petra Stienen (vz) schrijfster en arabist, Martin Berendse directeur Openbare bibliotheek Amsterdam en Rashid Novaire schrijver en oud winnaar El Hizjra Literatuurprijs.

El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

El Hizjra bij Suikerfeest Festival van Orientalis in Nijmegen

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, is zaterdag 16 en zondag 17 juni aanwezig op het Suikerfeest Festival in museumpark Orientalis te Nijmegen. Oud-winnaars van de jaarlijkse El Hizjra
Literatuurprijs verzorgen beide dagen voordrachten om 14:00 en 15:00 ‘s middags. Ook zijn er publicaties van El Hizjra verkrijgbaar.

Tijdens het festival kan jong en oud genieten van traditionele gerechten, allerhande kraampjes en diverse activiteiten die de hele dag doorgaan. Zo zijn er kookworkshops, kan men leren kalligraferen in Arabische stijl, zich onderdompelen in poëzie en literatuur en zich laten informeren over de aard en context van het Suikerfeest. Orientalis werkt tijdens het festival nauw samen met museumparkrestaurant Le Souk D’Orient. In Le Souk D’Orient werken 15 enthousiaste koks uit o.a. Syrië, Somalië en Eritrea: een prachtig initiatief om statushouders met een grote passie voor koken een kansrijke toekomst te bieden.

Randprogrammering
Diverse oud-winnaars en finalisten van de El Hizjra Literatuurprijs verzorgen literaire voordrachten. Daarnaast zijn er muzikale optredens onder leiding van Masoud Rahea van Meron en Semere uit Eritrea, pianist Mohammed Reza uit Iran en van rapper Danial. Mohadin Molly brengt Syrische muziek met flamenco invloeden op saz, fluit en gitaar ten gehore. Bezoekers van het festival kunnen behalve het museumpark op zich ook de fototentoonstelling Portrets of Power bezichtigen en kennismaken met de huidige thematentoonstelling Proeven van het Midden-Oosten.

Openingstijden, tickets & Vaderdagactie
De openingstijden van museumpark Orientalis zijn zaterdag 16 en zondag 17 juni: 11:00 – 17:00. Kinderen t/m 3 jaar, museumkaarthouders, rolstoelbegeleiders en vrienden van het museum hebben gratis toegang tot het park. Kaartjes voor kinderen van 4 t/m 15 jaar bedragen € 6,- en voor volwassenen € 10,-. Bij groepen vanaf 20 personen betalen volwassen € 8,50 p.p. en kinderen van 4 t/m 15 jaar € 5,-. Omdat het zondag 17 juni Vaderdag is mogen alle vaders zondag gratis het park bezoeken!

El Hizjra’s aanwezigheid op het Suikerfeest Festival bij Orientalis markeert ook de kick-off van de inzendtermijn voor de 26 e El Hizjra Literatuurprijs, die in december 2018 in Amsterdam zal worden uitgereikt.

Spinoza was een Arabier

UITNODIGING LITERAIRE iftar

Op 13 juni vindt er bij Qlubhouse in Tilburg een literaire avond plaats met een lezing van schrijver en hoogleraar Fouad Laroui en voordrachten van winnaars van de jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs. Tilburg maakt voor het eerst kennis met El Hizjra: een literaire stichting uit Amsterdam die zich sinds 1987 actief inzet voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland.

Schrijfster en spoken word artist Siham Amghar won de El Hizjra literatuurprijs voor poëzie in 2014. Zij zal die avond een voordracht verzorgen.

Hoofdgast van deze avond is Fouad Laroui. Deze in Marokko geboren schrijver en hoogleraar doceerde aanvankelijk economie en milieuwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 2006 is hij verbonden aan Universiteit van Amsterdam, waar hij Frans doceert. Tussen 2006 en 2008 verzorgde hij ook colleges op het gebied van Arabische cultuur. Daarnaast is hij verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.

Fouad Laroui schreef diverse romans, korte verhalen en gedichten. In 2006 trok zijn publicatie Over het islamisme. Een persoonlijke weerlegging veel aandacht. In 2002 ontving Laroui voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze E. du Perronprijs.
Laroui is een veel gevraagd spreker, niet alleen in Nederland maar ook in de Arabische wereld en in Frankrijk.
Tijdens zijn lezing in Qlubhouse te Tilburg zal hij ingaan op de verbanden tussen Spinoza en verschillende Arabische denkers:

Er was een tijd waarin de meest vooruitstrevende filosofische gedachten in de Arabische taal werden uitgedrukt. Vandaag de dag is dat een beetje in de vergetelheid geraakt. Wie kan vermoeden dat er diepe banden bestaan die het denken van Spinoza, de grootste filosoof van de Lage Landen, verbinden met dat van een Andalusische denker uit de twaalfde eeuw?”


Na de lezing van Fouad Laroui verzorgen luitspeler Nazeer Abdulhai en accordeonist Berrie Kolmans een muzikaal intermezzo.

Programma
19:30     Inloop en ontvangst
20:00     Aanvang programma
20:10     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Poëzie
20:25     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Proza
20:40     Lezing Fouad Laroui
21:30     Muziek
21:45     Iftar

Iftar

We sluiten de avond af met heerlijke hapjes tijdens een gezellige iftar i.v.m. de islamitische vastenmaand Ramadan.

Locatie:                 Qlubhouse, Tivolistraat 4, 5017 HP Tilburg
Tickets:                  E 10,- (incl. iftar)
Aanmelden:             faten@elhizjra.nl

Neusa Gomes en Hanan Faour winnaars El Hizjra Literatuurprijs 2017

AMSTERDAM – El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseerde zaterdag 9 december 2017 de tweede editie van de Nacht van de Arabische Literatuur, een jong, kleurrijk en
stimulerend literair-cultureel festival met publiek uit het hele land en Vlaanderen.

De Literatuurprijs-jury, die dit jaar bestond uit theaterdirecteur Touria Meliani, uitgever Jurgen Maas en publiciste/politica Petra Stienen als juryvoorzitter, kende de prijs voor het beste gedicht toe aan
rijzende ster Neusa Gomes voor haar inzending Oorlog ’n held. De andere finalisten waren Monia Ouchani en Noor Intisar. In de categorie proza bereikten Nora Kamlichi en Sarah Zaanen de finale.
Hanan Faour, tweedejaars Creative Writing aan ArtEZ, won in die categorie met haar verhaal Kippen vliegen niet. Een foto-impressie van die avond is hier te vinden.

Literatuurprijs

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor literair talent uit verschillende culturen. Veel oud-deelnemers zijn uitgegroeid tot succesvolle schrijvers, waarvan enkelen zowel in binnen- als buitenland erkenning genieten. In 2017 vierde El Hizjra het 25e lustrum van deze bijzondere prijs.

Van links naar rechts: Touria Meliani, Jurgen Maas, Hanan Faour, Neusa Gomes en Petra Stienen © Shayed Habiboellah, 2017

El Hizjra

El Hizjra is een Amsterdamse stichting met een focus op literatuur en de impact daarvan op de samenleving. Sinds haar oprichting in 1987 zet El Hizjra zich actief in voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische en islamitische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland. Trouw aan haar uitgangspunten ambieert El Hizjra culturele verschillen te overbruggen door de kracht van het woord en andere kunstvormen, waarbij het stimuleren van jong schrijftalent bij alle activiteiten centraal staat.

De afgelopen jaren organiseerde El Hizjra in dit kader diverse evenementen, uiteenlopend van lezingen en debatten tot kunstfestivals en schrijfwedstrijden. Ook verzorgt El Hizjra educatieve literaire workshops voor de basisschool- en brugklasjeugd en inspirerende masterclasses voor
(aspirant) schrijvers.

Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum

Op 28 oktober moet jij in het Rijksmuseum zijn! Waarom? Dit jaar is het thema van de nacht van de Geschiedenis; geluk!

Al eeuwen zijn wij mensen op zoek naar wat geluk nu precies is, door de jaren heen is het concept meerdere malen veranderd, wat maakt de mens nu echt gelukkig? En waarin is dit verbonden met kunst en cultuur door de eeuwen heen?

Reni Eddo-Lodge en Anousha Nuzme

Je wordt door onder andere Reni Eddo-Lodge en Anousha Nuzme meegenomen in de vraag, hoe mensen van kleur hun geluk vinden in een witte wereld. Omdat de nacht van de Geschiedenis niets zou zijn zonder geschiedenis, nemen zijn zo wel het verleden als heden met je onder de loep.

Dat is nog lang niet alles… Aan connectie zoeken tussen kunst, cultuur en geluk schaadt het niet. Met een divers programma komt ook Auke Kok aan het woord die de verhouding tussen voetbal en geluk belicht. En niemand minder dan Willemijn van Dijk laat ons zien hoe juist nu, oude wijsheden over geluk belangrijker dan ooit zijn!

Voortreffelijke afsluiting

Als klapper op de vuurpijl is de nacht van de Geschiedenis dan ook dé afsluiter van de maand van de geschiedenis… Wat deze nacht tot voortreffelijke afsluiting maakt van Nederlands grootste historische evenement.

Niet niks he?!

Meer info

Op zoek naar het volledige programma? Meer info of gewoon maar direct die tickets bestellen? Die vind je hier: https://www.rijksmuseum.nl/nl/nacht-van-de-geschiedenis/info-en-tickets

Uitreiking El Hizjra Literatuurprijs – Nacht van de Arabische Literatuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitreiking 25e El Hizjra Literatuurprijs tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert zaterdag 9 december 2017 i.s.m. De Nieuwe Liefde en Fyousionde tweede editie van De Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak. Bovenal draait het die avond om jonge schrijvers en aanstormend talent.

El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

 

Programma El Hizjra Literatuurprijs

20:00  Openingsact Mohamed Ahaddaf

20:10  Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator

20.20   Bekendmaking longlist 2017 door Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra

20.30  Voordrachten door finalisten: poëzie

20:50  Voordrachten door finalisten: proza

21:15  Bekendmaking winnaars 2017door Petra Stienen, juryvoorzitter

21:30  Interviews Rachid Benzine (Grote Zaal) en Alia Malek (Koorzaal)

 

RANDPROGRAMMERING

Arabische markt | 18:00 – 00:00

De ontvangsthal op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn deze avond door studenten van het Hout- en Meubileringscollege en verschillende ondernemers omgetoverd tot een echtesouk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De markt staat bol van de kalligrafie, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet! Jonge acteurs van de Amsterdamse Jeugd Theaterschool ‘infiltreren’ in deze souk, waar ze op ludieke wijze interactie met het publiek opzoeken door improvisatietheater en sketches.

Muziek | 20:00
De opening van de 25e El Hizjra Literatuurprijs wordt om 20:00 in de grote zaal verzorgd door componist en ud-speler Mohamed Ahaddaf.


25e El Hizjra Literatuurprijs | 20:10

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal in de grote zaal de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2017 beleeft deze prijs haar 25-jarig jubileum. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. De El Hizjra Literatuurprijs wordt door pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers als een prestigieuze prijs beschouwd die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een literaire loopbaan.

Interviews Alia Malek | 21:30

Petra Stienen, Arabiste, politica en voormaligdiplomate interviewtde Amerikaans-Syrische schrijfster Alia Malek (Baltimore, 1974) in het kader van haar laatst verschenen boek The Home that was our Country: A Memoir of Syria (Nation Books, New York, 2017). Hierin portretteert Alia Malek de kleurrijke bewoners van het Tahaan appartementencomplex in Damascus, waar ook haar oma woonde totdat in 1970 Hafez al-Assad aan de macht kwam en de familie naar Amerika migreerde. Aan het begin van de Arabische Lente keerde de schrijfster hoopvol terug naar Syrië om het appartement weer in handen te krijgen, maar werd zij geconfronteerd met een land dat uit elkaar viel én haar eigen zorgen om de toekomst van Syrië. In haar boek wisselt Alia Malek rake beschrijvingen van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Syrië af met verhalen over het wel en wee van de moslims, christenen, joden, Armeniërs en Koerden die het Tahaancomplexeens zo gemoedelijk bevolkten.

Debutantencarrousel | 21:30

In de kleine zaal op de eerste verdieping kunnen bezoekers vanaf 21:30 genieten van de voordrachten van diverse debutanten onder de noemer Debutanten carrousel. Met trots presenteert El Hizjra voordrachten van Aya Sabi, en oud-Literatuurprijs winnares Meltem Halaceli, evenals die van andere finalisten en winnaars van de El Hizjra Literatuurwedstrijd.

 

Arabische Bibliotheek | 22:00

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabischewereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Vorig jaar beet Abdelkader Benali de spits af met zijn top 5 van boeken. Dit jaar nemen El Hizjra Literatuurprijs winnaars RachifEl Kaoui en Lamia Makaddem vanaf 22:00 in de bibliotheek de bezoekers mee in hun eigen top 3 van literaire werken uit alle hoeken van de Arabische én Ottomaanse literatuur.

 

Filmvertoning Arab Film Festival |

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal het Arab Film Festival in de kleine zaal op de eerste verdiepingfilms vertonen. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog.

Kaarten kopen

Koop nu kaarten voor de Nacht van de Arabische Literatuur op 9 december via de website van De Nieuwe Liefde.

Voorproefje?

Vorig jaar won Amal Souiki uit Breda de prijs voor poëzie met haar gedicht ‘Je vertelde me wat ik moest doen’. De Vlaamse Rashif El Kaoui won overtuigend in de categorie proza met zijn verhaal ‘Madame Assorti’. Het leverde hem een aardig portret op in De Correspondent. Een impressie van de El Hizjra Literatuurprijsuitreiking 2016 tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur vind je hieronder.

 

Literaire Iftar 2017 (UITVERKOCHT)- zaterdag 24 juni

Literaire Iftar (UITVERKOCHT)
24 juni 20:00 uur
Cafe CASA SOFIA, Ottho Helderingstraat 3 Amsterdam
RSVP (verplicht!) info@elhizjra.nl

Wij beloven u, voordrachten van jonge dichterslive muziek en lekkere hapjes. Wij gaan vrolijk verder waar we vorige jaar, toen nog in het nieuwe pand van Boekhandel Scheltema, gebleven waren. Op 24 juni organiseert El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en literatuur, een veelzijdige Literaire Iftar deze vindt plaats in Amsterdam Slotervaart. De avond zal geleidt worden door de journaliste Naeeda Aurangzeb, presentator van het radio 1 programma Bureau Buitenland. Vervolgens neemt Naeeda ons mee op reis naar de top 3 gedichten aller tijden. Waar zal dat ons brengen….

Poëzie, muziek en eten

Naast de voordrachten van de debutanten en een optreden van columniste Yasmina Aboutaleb (columniste Parool), L-DeepGokhan Aksoy enLamia Makkadem (winnaar poëzie El Hizjra Literatuurprijs), is er livemuziek van Hassan Benhammou op de eeuwenoude ud. De avond wordt afgesloten met een Iftar-diner verzorgd door verschillende koks. Kortom, een literaire en culinaire avond om niet snel te vergeten!

Over El Hizjra

El Hizjra werd 1987 opgericht met als doel een artistieke brug te slaan tussen de westerse en oosterse wereld. Hiermee is het een van de eerste multiculturele organisaties die zich inzet voor het culturele erfgoed van migranten. Sinds 1992 wordt jaarlijks de El Hizjra Literatuurprijs uitgereikt.

Over Lamia Makaddem

Lamia Makaddam studeerde Arabische taal- en letterkunde in Tunesië. Ze woont sinds 1998 in Nederland en werkte als journalist bij de afdeling Arabisch van de Wereldomroep. In 2001 won ze de El Hizjra Literatuurprijs. Ze debuteerde met de bundel Ta’m al- fâkiha al-shatawiyya (De smaak van winterappel, 2007). In 2015 verscheen haar tweed boek: einde gedicht bij Dar Afaq, Cairo.

Over Yasmina Aboutaleb

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Haar columns over Amsterdam verschijnen elke vrijdag in Het Parool. Verder schrijft ze o.a. voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld. Haar onlangs verschenen columnbundel ‘Dit maak je nooit meer mee’ ligt nu in de boekhandel.

 

Radicaal Schrijven – donderdag 13 april

Donderdag 13 april

OH3 | El Hizjra
Otto Heldringstraat 3
Amsterdam

13:00 Inloop | Foto expositie ‘The Other Side’
14:00 Start slotdebat Radicaal Schrijven – Keynote speaker
14:15 Debat met panelleden & Voordrachten finalisten schrijfwedstrijd – Juryberaad o.l.v. Abdelkader Benali
16:00 Prijsuitreiking schrijfwedstrijd
16:15 Netwerkborrel

Aanmelden: info@elhizjra.nl

Radicalisme en Poëzie

El Hizjra daagt jongeren uit tot radicalisme.
Literatuur is een vrijplaats voor radicale gedachten, gevoelens en inzichten. Het vrije woord wordt echter weinig benut binnen het maatschappelijk debat. El Hizjra benut deze ruimte en geeft jongeren publiekelijk een stem.

Op donderdagmiddag 13 april 2017 vindt in Amsterdam op locatie van OH3 de slotbijeenkomst plaats van het project ‘Radicaal Schrijven’, dat El Hizjra realiseerde i.s.m. het Etty Hillesum Lyceum te Deventer, het Comenius Lyceum te Amsterdam en het Avicenna College te Rotterdam. De middag staat in het teken van jeugdig radicalisme en idealen. Wat vinden jongeren zélf radicaal en hoe ver willen zij gaan voor hun idealen? strookt dat met het overwegend negatieve beeld dat de media schetst van jeugdig radicalisme? Welke rol kan literatuur hierin spelen?

Tijdens het project ‘Radicaal Schrijven' volgden de deelnemende leerlingen een op het onderwerp afgestemde schrijfworkshop van Abdelkader Benali of Meltem Halaceli.

Deelname aan de schrijfwedstrijd en het debat op 13 april biedt jongeren letterlijk een podium om hun uiteenlopende visies en idealen te delen en een plek te geven.

Voor aanvang van de slotbijeenkomst kunt u de foto expositie ‘The Other Side’ van Dalal El Ouariachi bekijken. Tijdens het debat gaat een aantal jongeren van de genoemde scholen met elkaar én interessante panelleden in debat. Vervolgens kunt u genieten van voordrachten van de finalisten van de ‘Radicaal Schrijven’ schrijfwedstrijd en een spoken word optreden van Siham Amgar, winnares van de El Hizjra Literatuurprijswinnares 2014. Juryvoorzitter Abdelkader Benali maakt hierna de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend. De bijeenkomst eindigt met een netwerkborrel.

Tot dan!

The Other Side – vrijdag 7 april

Door de reikwijdte van de verhalen die we consumeren te verbreden, kunnen wij van elkaar leren en elkaar inspireren.

Foto expositie ‘The other side’ (Amsterdamse moslims vanuit hun eigen perspectief)
vrijdag 7 april 16:00-18:00
OH3, Ottho Heldringstraat 3, Amsterdam

Vrijdag 7 april zal Dalal El Ouariachi haar fotoserie ‘The Other Side’ exposeren bij El Hizjra. Een reeks portretten van diverse moslims worden met deze serie gekoppeld aan persoonlijke verhalen.

Ben jij benieuwd naar nieuwe verhalen? Naar welke koranverzen inspirerend zijn voor diverse moslims? Of hoe deze verzen gekoppeld worden aan het dagelijks leven en in praktijk worden gebracht? Dat vertellen wij je tijdens deze de opening van deze Unique 9-serie.

THE OTHER SIDE

‘’When we hear the same story over and over again, it becomes the only story we ever believe.’’ – Romanschrijfster Chimamanda Adichie

Wanneer wij een verhaal herhaaldelijk zien of horen, wordt dat eenzijdige verhaal het enige verhaal dat wij kennen. Deze verhalen creëren stereotypes die de waardigheid van volkeren, groepen en/of individuen afnemen. Er is altijd meer dan dat ene verhaal over andere mensen, religies en culturen.

Door de reikwijdte van de verhalen die we consumeren te verbreden, kunnen wij van elkaar leren en elkaar inspireren.

In de fotoserie: The Other Side, van Dalal El Ouariachi,wordt er dieper ingegaan op het verhaal van diverse moslims vanuit hun eigen perspectief en eigen beleving. Welke rol speelt de islam in jouw leven? Welk(e) vers(en) uit de Koran vind je belangrijk of inspirerend? Welke lessen haal je hieruit en hoe koppel je dit aan het dagelijks leven? Dit zijn vragen die beantwoord worden aan de hand van een reeks portretten gekoppeld aan persoonlijke verhalen.

‘’We must learn to unlearn these perpetuated stereotypes in order to allow ourselves to see that there is more than this one narrative. To anything, really.’’ – Chimamanda Adichie

https://www.dalalelou.com/ theotherside/

De verrassing van het schrijven

Interview met Said El Haji

 

Elke maand zoeken we een oud-finalist van de El Hizjra Literatuurprijs op. Hoe is het hen vergaan na het meedoen aan de prijs? Welke rol speelt schrijven in hun leven?

 

Door: Esra Dede
Foto: © An-Sofie Kesteleyn

 

Said El Haji (1976, Marokko) heeft meegedaan aan de El Hizjra literatuurwedstrijd in het jaar 1999. Ik ontmoet hem in het Douwe Egberts café in Rotterdam.

 

Waarom heb jij meegedaan aan de El Hizjra literatuurprijs?
Ik deed in 1999 mee aan de wedstrijd. Mijn verhaal moest eind december ingeleverd worden. De uitreiking was in maart 2000. Ik studeerde toen nog Nederlands in Leiden. Voor een universiteitsblad schreef ik toentertijd een kort verhaal. Dat verhaal werd gepubliceerd en viel in de smaak. Een studiegenoot vertelde me over El Hizjra.
“Stuur hetzelfde verhaal in en je maakt vast wel kans”, zei ze tegen mij. Ik zond het verhaal in en ik kreeg een aanmoedigingsprijs. Abdelkader Benali, die in de jury zat, was een bekende van mij. Hij was heel verrast, omdat de jury niet te zien kreeg wie de auteurs waren. Benali en ik hebben samen HAVO gedaan, we kwamen elkaar weer tegen op het HBO en later ook op de universiteit. Hij studeerde Geschiedenis. Mijn inzending was een deel van een groter project dat ik graag in zijn geheel aan hem wilde laten lezen. Benali was er ook heel benieuwd naar. Hij adviseerde mij om het naar zijn uitgever te sturen. Daarnaast hielp het dat El Hizjra ervoor zorgde dat ik werd opgepikt door uitgevers. Zo is het balletje gaan rollen. Maar de vraag waarom: ik zocht erkenning en die kreeg ik door de prijs en toen door de uitgever.

 

Wat voor effect had de literatuurwedstrijd op jouw carrière?
Het zorgde ervoor dat ik de aandacht trok bij een uitgeverij. Ik had uiteindelijk wel mijn weg gevonden, maar nu kwam het succes naar mij toe. Ik hoefde niet op zoek te gaan naar een uitgever.

 

Hoe kunnen wij kleurrijke jongeren stimuleren meer te schrijven?
Is er wel een behoefte aan meer geschrijf, vraag ik mij af. Ze schrijven rapteksten en gedichten. Het ging bij mij ook helemaal vanzelf. Ik zat met Benali in de klas en die deed niets anders dan schrijven. Hij schreef verhalen en toneelstukken voor school. Ik had er destijds geen behoefte aan. Het begon pas na mijn twintigste te kriebelen. Als ik een boek las, dan dacht ik, dat kan ik ook en dat wil ik ook. En dan ging ik aan de slag, helemaal niet met het idee dat ik ooit een boek zou gaan schrijven. Ik vond het gewoon heel leuk. Ik schreef brieven of gedichten aan docentes. De ambitie om een boek te schrijven, kreeg ik pas na een wereldreis op mijn 22ste. Onderweg las ik Siddhartha en toen zag ik het helemaal voor me. Het verlichtte mijn pad. Ik zag het ineens heel helder: ik ga een boek schrijven.
De schrijverswereld is eenzijdig en blank. Het verandert wel langzamerhand en dit wordt opgepikt door de blanke Nederlanders. Ze omarmen de multiculturele identiteit. Het is iets waar wij doorheen moeten. Ook omdat het letterenlandschap niet het meest toegankelijke is. Het bestaat vooral uit schrijvers die erg op zichzelf zijn. Eenzaamheid hoort bij het vak en wordt bevestigd in het klimaat. Er zijn wel een aantal literaire clubjes die best open zijn. Maar dat is allemaal in marge. Als je diversiteit wilt creëren dan denk ik niet dat je dat moet doen via de literaire wereld.
Volgens mij krijgen Westerse schrijvers met dezelfde obstakels te maken. Je moet jouw werk durven in te zenden en durven je mond open te trekken. Ik geloof niet dat schrijvers van allochtone komaf het moeilijker hebben of moeilijker gepubliceerd worden.

 

Wat is op dit moment je grootste uitdaging als schrijver?
Afleiding. Ik schrijf ook voor de Volkskrant en als ik een idee heb dan krijg ik binnen no time groen licht. Een voorstel voor de Volkskrant is concreet genoeg om snel werk van te maken. Maar een roman is niet zo concreet, het vereist een zoektocht die soms niks oplevert en omdat het zo een enorm tijdsbestek beslaat, ontdek je allerlei manieren om jezelf te ontvluchten. Je zoekt het in afleiding, je gaat ineens meer lezen in plaats van schrijven. Je gaat je verdiepen in het leven van je kinderen. Je gaat dus uitvluchten zoeken. De enige manier om dat te doorbreken is door een strak schema voor jezelf op te stellen. Dit kan je alleen doen als je concrete plannen hebt. Door bijvoorbeeld per hoofdstuk te concretiseren, waarna het een kwestie van invullen is.
Ik werkte in het begin heel erg intuïtief en nu ga ik steeds meer planmatig werken zonder dat het ten koste gaat van mijn intuïtie. Het is een langzaam proces. Ik vind dat het moeilijkste wat er is, planmatig schrijven. Sommige schrijvers hebben al helemaal uitgedacht wat er per scène gebeurt. Dat tikken zij dan uit. Zij beginnen niet met schrijven voordat de hele muur is dichtgemetseld met scènes die zij willen uitwerken. Ik kan dat niet, dat schrikt mij af. As ik het idee heb dat ik weet wat er gaat gebeuren, dan heb ik er al geen zin meer in. Waarom moet ik het dan nog opschrijven? Dat is iets wat beetje bij beetje moet komen, maar uiteindelijk moet het beiden kunnen.

 

Wat zou jij willen meegeven aan de toekomstige deelnemers van de El Hizjra literatuurwedstrijd?
Voor de twijfelaars: twijfelen is heel gezond. Als je groot werk hebt liggen, dan is de El Hizjra prijs een prima manier om binnen te komen én om gepubliceerd te worden. Lang niet alle winnaars hebben het zo gedaan. Ik heb mijn manuscript alleen ingezonden, omdat ik datzelfde verhaal al had ingestuurd naar dat universiteitsblaadje. Het beviel mij wel en ik droomde nog niet van publicatie. Het overviel mij en dat was prettig. Al heb ik later wel spijt gehad: als ik nu mijn debuutroman lees dan had het veel beter gekund. Achteraf denk ik dat ik had moeten wachten met gepubliceerd worden. Maar dat zal iedereen waarschijnlijk wel hebben.