Verslag Nacht van de Arabische Literatuur 2019

Door Marthe van Bronkhorst

Het is 2 november 2019 en alweer de vierde keer dat de Nacht van de Arabische Literatuur valt, hier in Amsterdam, georganiseerd door El Hizjra.

Randprogramma

El Hizjra heeft de Nieuwe Liefde ingericht als één grote souk: er is een bioscoopje met filmvertoningen, op een hoekje zitten muzikanten ud te spelen, het ruikt er naar kruiden, vrouwen tonen trots hun aankopen. Ik kom moderator Naeeda Aurangzeb tegen die op de foto gaat met haar pak, dat had ze de pakkenmaakster beloofd. Ik koop uiteraard de kraam met servies leeg. Op de markt is het een komen en gaan, je wordt van alle kanten verleid en aangesproken. Drie leerlingen van de AJTS spreken me aan. Ze vertellen me het Verhaal van de kleine bedelaar met het graatje in zijn keel, een ode aan ongebreideld optimisme. Ik ga iets lichter, in plaats van zwaarder beladen, verder.

De film Hair: The Story of Grass toont de dubbele schoonheidsideaal die in de Arabische wereld heerst: echte mannen moeten baarden en snorren hebben, vrouwen moeten zich scheren maar niemand mag het zien, het hoofdpersonage wordt weggestuurd als hij het onbedekte haar van volwassen vrouwen ziet maar mag wel het haar aanraken van de kindjes, de dochters die later zullen moeten scheren en bedekken spelen met blonde ongekamde barbies.

Ik zag op de fototentoonstelling het portret van Syriër Abu Shady. Hij was de laatste verhalenverteller van de Arabische wereld. Dit is een officiële en benoemde functie, begreep ik, die het midden houdt tussen de Dichter des Vaderlands en de Dalai Lama. Op de foto zie ik een vat vol tegenstrijdigheden, een man in djelebba met een peuk die op een duur horloge kikt: zelf een wandelend verhaal vol contrasten. Wat mij een steek geeft is het onderschrift bij de foto: het is onbekend hoe het Al Shady is vergaan sinds de oorlog in Syrië. Zijn verhaal wordt nu nog maar verteld door één foto op één muur in de Nieuwe Liefde. Dag, duur horloge. Zo vergankelijk kan het zijn.

Programma prijsuitreiking

De introductie werd gedaan door Naeeda Aurangzeb, die benadrukte dat er vijf vrouwen onder de hoofdgasten waren. Ze vroeg zich af: ‘Vertel je wel je eigen verhaal?’ Vrouwen in de Arabische wereld en in de westerse wereld vaak niet. De vijf vrouwen van vanavond:

  • Leïla Slimani: schrijfster en winnaar van de Prix Goncourt;
  • Myriam Sahraoui: maakt theater bij Zina met de verhalen van Arabische vrouwen. Zij zal Leïla interviewen;
  • Touria Meliani: wethouder kunst en cultuur Amsterdam, wordt geïntroduceerd als ‘vooral verhalenvertelster’;
  • Petra Stienen: arabiste, politica, schrijfster en juryvoorzitter van de El Hizjra Literatuurprijs;
  • Fenna Ulichki, politica, stadsdeelvoorzitter en jurylid.

De voorzitter van El Hizjra, Nabil Taouati, nam het woord over. Hij liet in zijn speech direct de uil van Minerva binnenvliegen en deed er nog een ‘minder, minder’ -verwijzing bovenop. Trots vertelde hij over de eregalerij van El Hizjra-deelnemers: onder meer Murat Isik, Mounir Samuel en Siham Amghar.

Touria Meliani neemt het woord en bekent: ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met literatuur.’ Haar zussen zaten altijd te lezen in de bibliotheek, maar Touria wilde zélf schrijven, ze herkende zich in niets in de literatuurlijst van school met alle verhalen over de tweede wereldoorlog. Jongeren die nu opgroeien, hebben meer en meer leesaanbod dat wél over hun gaat. ‘Er zijn 180 culturen in A’dam’, zei ze als een trotse moeder. Ze vergelijkt de stad met een spiegelreflexcamera: je hebt niet één maar heel veel perspectieven nodig. ‘Ik hou van activisten en van scherpe woorden. Júllie zijn de stem.’

Shortlist Poëzie

In een split second wordt van de longlist poëzie de shortlist bekendgemaakt.
Marieke Stam draagt een gedicht voor over een cultuurkloof: die tussen ‘haar Brabant’ en de randstad, waar ze het van haar ouders moest gaan maken.
‘De enige taal die ik vrijuit sprak was als ik danste op Mozart. Thuis werd ABN gesproken. Je moest naar de VU in Amsterdam. De manier waarop ze de ‘z’ zonnend zinspelend uitspraken. In een wereld van dove moeders kun je niet thuiskomen,’ zegt ze. En: ‘In mijn dromen praat ik Marokkaans, de taal waarin jij me liefhad.’ De Arabische wereld is een rebound voor deze dame, een plek van vrijheid waar ze mag stampen. Het publiek geeft veel bijval.

Mimount Bourfiss draagt de tekst ‘Vogel’ voor, een soort Icarus-verhaal. Ze beschrijft iemand die hoog vliegt, maar bij wie, net als bij Icarus in de zon, een elektrische schok door haar botten gaat en haar hart doorboort. Het gedicht wordt agressief, de vogel wil een geweer trekken. Maar vogels vliegen niet, ze schrijven, bedenkt Mimount. Ze citeert: ‘Er zijn er weinig die zo hoog vliegen dat ze de suikerspin proeven, er zijn er nog minder die een schaar op zak hebben om een stukje van dat daarboven mee te nemen.’

Sholez Rezazadeh draagt een gedicht voor over je vreemd voelen in Amsterdam. Het is vol metaforen en bevat veel bloemen. ‘Dronken van regen / strooi al je gelach in de grachten. Ik bouw dammen. Ga door, fiets door, met elke trap ga je verder van je angst weg. Je mist zon, je mist bergen, je mist keihard lachen, dat weet ik.’ Het gedicht gaat over op Perzisch. Er zit herhaling in het gedicht, als een lied. In Sholehs poëzie kan van alles. Zo komen tulpen speciaal voor ons mensen op uit hun winterslaap, om ons op te fleuren als we heimwee hebben. Een troostrijke gedachte.

Shortlist Proza

De bekendmaking van de shortlist proza volgt.
Faisal El Hassan begint met een coming-of-ageverhaal over zijn schooltijd en over de prestatiedruk die op biculturele kinderen ligt. Dol op taal. Maar helaas. Een wiskundeleraar from hell, Hassan. Er is veel bijval van het publiek. De leraar in het verhaal deelde nogal eens klappen uit. Faisal laat in zijn verhaal zien hoe er culturele druk ligt om exacte vakken te studeren, ‘een echt vak’. De vader in het verhaal zegt: ‘Als je de teken-kant opgaat, beland je op straat met een kat en een tent.’ Maar juist met tekenen kreeg het hoofdpersonage een studiebeurs.

Hossein vertelt Spiegel, het verhaal van zijn wietverslaving en herstel hiervan. Het is een pijnlijk moment om in de spiegel te kijken en jezelf niet te kunnen zien. Hij schrijft over jointjes, munchies en koninginnenach, een vriendengroepje genaamd The Fellowship of the Night. Zelfs het overlijden van twee vrienden, de een door uitgaan, de ander door de oorlog in Afghanistan, sust hij met een jointje, en dan gaat het wel weer. Even. Een jonger broertje haalt hem hieruit.

Morroya Benhammou vertelt over ‘Omar en zijn vriend Mark’. Het verhaal is bijzonder spannend. Twee vrienden komen terug van een vechtpartij samen – niks schept zo’n band als samen een robbertje vechten – en merken ondertussen onderling cultuurverschillen. Omar wordt wakker, gekneveld aan een bedrand van een ziekenhuisbed. Hij is gedrogeerd.

Bekendmaking winnaars

Juryvoorzitter Petra Stienen begon over Mag ik dan bij jou, over thuis zijn, ergens mogen wonen. Zij vergeleek de zes finalisten met huizen, een goed fundament met een rommelige zolder. Het verweven-zijn van het Amsterdamse met het Arabische werd geprezen in de poëzie van Sholeh Rezazadeh. Morroya’s verhaal over ontsnappen en het met een klap terugkomen in de echt wereld wordt tot winnend proza verklaard.

Culturele oersoep

De flamencodans, de openings- en slotact, vatte voor mij de avond precies goed samen. Flamenco op een Arabisch feest, is niet direct een logische keuze zou je denken. Maar het werkte kinderlijk eenvoudig goed.
Een flamencodanseres danste weergaloos terwijl het ud-ensemble ‘Habibi, habibi…’ zong en door haar bewegingen wist je meteen: die spreken dezelfde taal.
Vorig jaar vertelde een spreker hoe El Hizjra graag meer wil zijn dan een organisatie voor de Arabische wereld. Landgrenzen zijn arbitrair. onze cultuur komt uit de zee. Zij verspreidde zich per zee over al het land dat door de Middellandse Zee aangeraakt wordt. Flamenco en ud, uit dezelfde bron ontsprongen. De zee als een ‘oersoep van al onze culturen’. Zo zou het moeten zijn en zo was het vanavond.


El Hizjra is Marthe van Bronhorst zeer erkentelijk voor haar verslag.

Morraya Benhammou en Sholeh Rezazadeh winnaars El Hizjra Literatuurprijs 2019

AMSTERDAM – Morraya Benhammou en Sholeh Rezazadeh zijn de winnaars van de 27e El Hizjra Literatuurprijs. El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, reikte de prijzen uit op zaterdag 2 november 2019 tijdens de vierde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur i.s.m. De Nieuwe Liefde. De Nacht van de Arabische Literatuur is een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam.

Winnaars 27e El Hizjra Literatuurprijs: vlnr juryvoorzitter Petra Stienen, winnares Proza Morraya Benhammou, schrijfster Leïla Slimani, winnares Poëzie Sholeh Rezazadeh en presentator Naeeda Aurangzeb © Shayed Habiboellah
Winnaars 27e El Hizjra Literatuurprijs: vlnr juryvoorzitter Petra Stienen, winnares Proza Morraya Benhammou, schrijfster Leïla Slimani, winnares Poëzie Sholeh Rezazadeh en presentator Naeeda Aurangzeb © Shayed Habiboellah.

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met hoofdzakelijk een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn o.a. Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Siham Amghar, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Jury, shortlist & winnaars

In 2019 bestond de jury van de El Hizjra Literatuurprijs uit OBA directeur Martin Berendse, politica Fenna Ulichki en Arabiste, schrijfster en politica Petra Stienen (juryvoorzitter). Zij nomineerden Marieke Stam (1980), Sholeh Rezazadeh (1989) en Mimount Bourfiss (1992) voor de shortlist Poëzie. De jury koos uiteindelijk voor het gedicht Amsterdamse zorg van Sholeh Rezazadeh, volgens Petra Stienen o.a. vanwege haar “mooie cadans van woorden en variant op de Amsterdamse grachten.”
In de categorie Proza won Morraya Benhammou (1989) met Een ode aan Oma(r), waarin zij op roerende wijze de dementie van opa Omar aankaartte en de impact hiervan op de familie. Petra Stienen omschreef het korte verhaal als “bijzonder luchtig en cynisch tegelijkertijd, met een mooie opbouw; het valt echt op tussen de andere verhalen.” De jury was tevens onder de indruk van Spiegel, een indrukwekkend relaas van Hossein Andalibi (1984) over verslaving en identiteit. Hoge ogen gooide ook Faisal El Hassan (1994), die net als in 2018 de shortlist Proza haalde met een door hemzelf prachtig geïllustreerd verhaal.

Uitrijking prijs door Leïla Slimani

Niemand minder dan de Leïla Slimani (Rabat, 1981) reikte de winnaars de prijs uit. Leïla Slimani is een kind van de diaspora en een van de best verkopende auteurs in Frankrijk. Slimani navigeert met succes tussen twee culturen en weet op treffende en spannende wijze pijnpunten rondom sociale verschillen, de uitdagingen van het ouderschap, opvoeding en persoonlijke ontwikkeling bloot te leggen. In 2017 stelde de Franse president Macron Leila Slimani aan als minister van Francofonie. Zij fungeert inmiddels voor velen als rolmodel.

Over El Hizjra

El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

Nacht van de Arabische Literatuur

LITERATUUR | POËZIE | ARABISCHE TAAL

Dompel je een avond lang onder in dit Arabische cultuurfestival vol beats, bites, debat, film, jonge schrijvers, columnisten en denkers. Met o.a. Leila Slimani ( Frankrijk).

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert op zaterdag 2 november 2019 de vierde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staan de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak naast de uitreiking van de 28e El Hizjra Literatuurprijs voor jong en kleurrijk schrijftalent.

Tijdens deze avond wordt De Nieuwe Liefde volledig omgetoverd tot een Arabisch festival met heerlijk eten, verhalenvertellers, debat, film, muziek en een Arabische souk met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, kleding, sieraden, verhalenvertellers en boeken.

Leïla Slimani

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is onze speciale gast. De schrijfster en journaliste is door president Emmanuel Macron benoemd tot ambassadeur voor de francofonie. Slimani debuteerde in 2014 met de roman ‘In de tuin van het beest’. Met ‘Een zachte hand’ won ze de Prix Goncourt 2016. Er werden meer dan 600.000 exemplaren van verkocht in Frankrijk en de roman wordt momenteel verfilmd. Leïla Slimani wordt geïnterviewd door Myriam Sahraoui.

Schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en Midden-Oosten correspondenten ontmoeten en inspireren elkaar hier. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld tijdens vragensessies na afloop van een van de interviews met een bekende schrijver of aan de bar.

El Hizjra Literatuurprijs

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong, bi-cultureel schrijftalent. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Programma

18.30 SOUQ ( marktkraampjes)
20:00 Openingsact musici
20:10 voordrachten El Hizjra literatuurprijs
21:15 Bekendmaking winnaars 2019

𝗥𝗮𝗻𝗱𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮

18:30 – 00:00 | Arabische souk | hele gebouw
18:30 – 22:00 | Amsterdamse Jeugdtheater School | hele gebouw
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling | Foyer 1e verdieping
19:00 – 22:15 | Korte films | Kleine zaal
21:30 – 22:15 | In gesprek met Leila Slimani | Grote zaal
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | Koorzaal
21:45 – 22:30 | Arabische Bibliotheek| Bibliotheek
22:30 – 23:00 | Optreden musici | Grote zaal

Programma El Hizjra Literatuurprijs | Grote zaal

20:00 Openingsact Nouba Flamenco met Ahaddaf en Conchita Boon
20:10 Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator en Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra
20.20 Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: poëzie
           Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: proza
20:55 Muzikaal intermezzo met We Are Connected: Shaza Hayek & JWO
21:05 Bekendmaking winnaars door Petra Stienen

Randprogramma | hele gebouw

18:30 – 00:00 | Arabische souk | hele gebouw
18:30 – 22:00 | Amsterdamse Jeugdtheater School | hele gebouw
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling | foyer
19:00 – 21:30 | Korte films i.s.m. Arab Film Festival | kleine zaal
21:30 – 22:15 | In gesprek met Leïla Slimani – Myriam Sahraoui | grote zaal
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | koor zaal (2e verdieping)
21:45 – 22:30 | Arabische bibliotheek | bibliotheek (2e verdieping)
22:30 – 23:00 |Optreden Nouba Flamenco | grote zaal

Programmaonderdelen

Arabische markt | 18:30 – 00:00
De ontvangsthal en serre op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn omgetoverd tot een echte souk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De kramen staan bol van de kalligrafie, henna tattoos, mode, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet!

Random acts ‘De Infiltranten’ i.s.m. AJTS | 18:30 – 22:00
Voor de derde keer op rij verrassen leerlingen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool bezoekers van de Nacht van de Arabische Literatuur! Op de begane grond en op de eerste verdieping zullen zij op ludieke en theatrale wijze sketches doen en verhalen vertellen die passen bij het karakter van het festival.

Fototentoonstelling | 18:30 – 00:00
Op de eerste verdieping is er de indrukwekkende fototentoonstelling The Freedom of Stories te bezichtigen. Dit project is een initiatief van Najat El Hani. De afgelopen decennia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; de politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden en in hoeverre lijken ‘wij en de verre medemens’ nou eigenlijk op elkaar? In The Freedom of Stories delen tien professionele fotografen, afkomstig uit het Midden-Oosten, Nederland en Noord-Afrika hun visie op vrijheid. De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen door middel van visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Binnen dit project staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en conflict transformatie. Door deze beeldende verhalen te delen wil het project bijdragen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘Oosten en het Westen’.

Muziek: Nouba Flamenco i.s.m. Marmoucha | 20:00 – 20:10
Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog steeds springlevend is. Het kent zijn oorsprong in Zuid-Spanje, dat ooit als Al Andalus een onderdeel vormde van het toenmalige islamitische rijk. Dit was een vreedzame periode bekend om zijn religieuze tolerantie en een bloeitijd van de kunsten en wetenschappen in steden als Cordoba, Sevilla en Granada. Marmoucha brengt het genre van Moors/Spaanse oorsprong in een samenwerking tussen jazzgezelschap Ahaddaf en flamenco danseres Conchita Boon en zanger Adil Chaoui

28e El Hizjra Literatuurprijs | 20:10 – 21:15
Aansluitend zal in de grote zaal op de begane grond de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2019 reikt El Hizjra deze prijs voor de 28e keer uit. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een succesvolle literaire loopbaan.

Muziek: We Are Connected i.s.m. Marmoucha | 20:55 – 21:05
Het muzikaal intermezzo, voordat de winnaars van de 28e El Hizjra Literatuurprijs bekend wordt gemaakt, wordt verzorgd door Shaza Hayek en JWO. Zij zingt haar eigen liederen in het Arabisch onder begeleiding van Jan Wouter Oostenrijk op de quartertone gitaar, een gitaar speciaal door hem aangepast aan de kwarttonen in Arabische muziek.

Korte films i.s.m. Arab Film Festival | 19:00 – 21:30
In de kleine zaal op de eerste verdieping zijn er van 19:00-21:30 diverse kort films te zien i.s.m. het Arabisch Film Festival Rotterdam. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog met geïnteresseerden.

In gesprek met Leïla Slimani | 21:30 – 22:15
Speciale gast van de Nacht van de Arabische Literatuur in 2019 is Leïla Slimani (1981), een van de best verkopende auteurs in Frankrijk. Vanaf 21:30 kunnen de bezoekers zich in de grote zaal verwachten aan een geëngageerd gesprek op het podium met Myriam Sahraoui in gesprek met Leïla Slimani.

Debutanten carrousel | 21:30 – 22:30
In de koorzaal op de tweede verdieping vinden vanaf 21:30 voordrachten plaats van diverse literaire debutanten onder de noemer Debutanten Carrousel.

Arabische Bibliotheek | 21:45 – 22:30
Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De bekende schrijvers Hassan Al Khatib, Lamia Makkadem en Rashif El Kaoui nemen aan de hand van hun favoriete boeken de bezoekers mee langs literaire werken uit de Arabische én Ottomaanse literatuurgeschiedenis. Dit programmaonderdeel wordt i.s.m. de OBA gerealiseerd.

Muzikale afsluiting: Nouba Flamenco | 22:30 – 23:00
Nouba Flamenco sluit op spetterende wijze de vierde nacht van de Arabische Literatuur af.

Meer info en tickets op de website van De Nieuwe Liefde

EL HIZJRA LITERAIRE IFTAR 2019

Literaire Iftar 2019 – donderdag 16 mei (UITVERKOCHT)

Literaire Iftar
16 mei 20:00 uur
Café CASA SOFIA, Ottho Helderingstraat 3 Amsterdam

RSVP (verplicht!) info@elhizjra.nl (UITVERKOCHT)

Wij beloven u, voordrachten van jonge dichterseen goed gesprek en lekkere hapjes. Wij gaan vrolijk verder waar we vorige jaar, na een inspirerende lezing van Fouad Laroui, gebleven waren. Op 16 mei organiseert El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en literatuur, een veelzijdige Literaire Iftar deze vindt plaats in het boeken café CASA SOFIA. De avond zal geleidt worden door de journaliste Naeeda Aurangzeb, presentator van het radio 1 programma Nieuws & Co. Vervolgens neemt Naeeda ons mee op reis naar de top 3 gedichten aller tijden. Waar zal dat ons brengen….

Poëzie, goed gesprek en eten

Naast de voordrachten van de debutanten en een optreden van columniste Yasmina Aboutaleb (columniste Parool), L-Deep, Soumaya Bazi en Elijah Alvares winnaar poëzie El Hizjra Literatuurprijs), is er livemuziek van Hassan Benhammou op de eeuwenoude ud. De avond wordt afgesloten met een Iftar-diner verzorgd door verschillende koks. Kortom, een literaire en culinaire avond om niet snel te vergeten!

Over El Hizjra

El Hizjra werd 1987 opgericht met als doel een artistieke brug te slaan tussen de westerse en oosterse wereld. Hiermee is het een van de eerste multiculturele organisaties die zich inzet voor het culturele erfgoed van migranten. Sinds 1992 wordt jaarlijks de El Hizjra Literatuurprijs uitgereikt.

Over L-Deep

Over Yasmina Aboutaleb

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Haar columns over Amsterdam verschijnen elke vrijdag in Het Parool. Verder schrijft ze o.a. voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en OneWorld. Haar onlangs verschenen columnbundel ‘Dit maak je nooit meer mee’ ligt nu in de boekhandel.  

EL HIZJRA LITERAIRE IFTAR 2019

El Hizjra aanwezig bij Afrikadag

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert zaterdag 13 april 2019 een  literair en cultureel programma tijdens de Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. In 2019 is het hoofdthema van de Afrikadag Migration: African Perspectives. El Hizjra zoomt hier op in met o.a. een lezing door Abdelkader Benali over het thema migratie, spoken word optredens en poëzievoordrachten, live ud-muziek, een DJ en een fototentoonstelling.

Ieder jaar organiseren de Foundation Max van der Stoel (FMS) en Foundation for European Progressive Studies (FEPS) een dag over Afrika en internationale samenwerking. Bezoekers kunnen die dag deelnemen aan debatten en workshops, lezingen bijwonen en het gesprek aangaan met politici, professionals en elkaar.

Hoofdprogramma
Wat zijn de politieke alternatieven voor de huidige Europese en Nederlandse inzet op het sluiten van grenzen? Waar is de stem van de jonge Afrikaan die met gevaar voor eigen leven naar Europa reist? In het hoofddebat Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus? in het KIT gaan o.a. Akinyi Walender (country director Ethiopië, Cordaid), Judith Sargentini (GroenLinks Europarlementariër), Bob van Dillen (migration advisor,Cordaid) en Anne van der Meer (onderzoeker bij de FMS) met elkaar en het publiek hierover in gesprek. Daarnaast is er onder andere een gastcollege van Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking anno 2020, een workshop van D66 over klimaatmigratie in Noord- en Sub- Sahara Afrika en gaat Stichting Lemat in op de obstakels en kansen voor migranten in Nederland.

Programma El Hizjra tijdens Afrikada

Het cultuurprogramma van El Hizjra vindt plaats in het Tropentheater tijdens ronde 2 en 3 van de Afrikadag en ziet er als volgt uit:

14:15 | Opening door moderator Naeeda Aurangzeb, radio- en televisiepresentatrice VPRO, NOS & NTR
14:30 | Lezing Migratie is van alle tijden door Abdelkader Benali, schrijver en programmamaker
15:30 | Pauze
16:00 | Freedom Poem, waarbij het publiek o.l.v. Naeeda Aurangzeb een gedicht maakt of voordraagt
16:20 | Live muziek door Hassan Benhammou, luitspeler
16:30 | World of Poetry, thema migratie en vrijheid, met poëzievoordrachten door Soumaya Bazi, Carmen
Verduyn en Aya Dürst Britt; spoken word door Luan Buleshkaj en een ode aan grote dichters uit de
Arabische wereld door Hassan Alkhatib
17:15 | Einde middagprogramma

Underground dj Tetouania is ook aanwezig tijdens El Hizjra’s cultuurprogramma in het Tropentheater! Dj Tetouania draait haar verse beats en meeslepende klanken doorgaans alleen op women only feesten. Op verzoek van El Hizjra verzorgt zij die middag swingende momenten en neemt zij bezoekers mee op reis door haar favoriete Arabische pop sound.  Bezoekers van El Hizjra’s cultuurprogramma hebben tevens de mogelijkheid om de fototentoonstelling The Freedom of Stories van fotografe en cultureel antropologe Najat el Hani te bezichtigen. Najat reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord-Afrika om lokale beeldverhalen over vrijheid te verzamelen.

Randprogrammering en kaartverkoop
Naast El Hizjra’s Arabische cultuurprogramma kunnen bezoekers ook genieten van het Afrikaans filmprogramma van Stichting Yangambi. Daarnaast bevindt zich op de ‘Rotonde’ in het KIT een Afrikadag Inspiratiemarkt met meer dan 20 stands van uiteenlopende organisaties en ondernemingen. Een legendarische afterparty sluit de Afrikadag af: Afreak in Desmet Studio’s. Hier kun je genieten van een heerlijk Afrikaans avondmaal en laten dj’s en live muziek je heupen gegarandeerd swingen.
Koop nu je kaartje voor de Afrikadag 2019 en de afterparty Afreak op www.afrikadag.nl/tickets.

Winactie
El Hizjra mag 2x 2 vrijkaarten weggeven voor de Afrikadag! Wil jij in aanmerking komen voor deze gratis kaarten? Like dan El Hizjra’s Facebook pagina, laat ons dat per e-mail weten vóór 6 april 2019 via info@elhizjra.nl en wie weet maken wij jou blij met twee vrijkaarten.

Minister OCW overhandigt El Hizjra Literatuurprijs 2018  

AMSTERDAM – El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, reikte zaterdag 24 november 2018 voor de 26ste keer de El Hizjra Literatuurprijs uit. Het literaire event was onderdeel van de 3e Nacht van de Arabische Literatuur, een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival met publiek uit het hele land en Vlaanderen. Het event was voor de derde keer op rij vóór aanvang uitverkocht.

Maureen Ghazal (1995) uit Rotterdam won in de categorie poëzie met haar inzending Nu er een lijn ligt die overal doorheen. Zij liet daarmee mede-shortlisters Stokely Dichtman en Rufo van Capriles de Martiriëlle Werleman (het pseudoniem van Arturo Desimone) achter zich. De prijs voor proza ging naar de in Den Haag woonachtige Amro Kasr (1989) voor zijn verhaal What up Sisyphus. Behalve Amro waren Tato Martirossian en Marieke Stam genomineerden voor de shortlist proza.

Niemand minder dan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven overhandigde dit jaar de winnaars de prijs. Dit deed zij samen met leden van de jury, Petra Stienen (vz), Martin Berendse en schrijver Rashid Novaire, zelf oud-winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs.

Literatuur, kunst en cultuur als sociaal bindweefsel
El Hizjra-voorzitter Nabil Taouati had het in zijn welkomstwoord over literatuur, kunst en cultuur als sociaal bindweefsel. Hij sprak de wens uit om ook in Nederland net als in andere West-Europese landen een zelfstandig instituut voor Arabische kunst en cultuur te realiseren, zodat Nederlanders met uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact kunnen worden gebracht. Minister Van Engelshoven refereerde in gesprek met juryvoorzitter Petra Stienen op haar beurt aan de impact die het werk van schrijver Naguib Mahfouz op haar had. In 1993 reisde de minister in haar eentje tussen Egypte en Soedan: “Het hielp mij enorm om mij te verplaatsen in de samenleving waarin ik rondreisde. […] Dat is precies wat literatuur doet: het helpt je verplaatsen in de ander en het helpt je heel veel empathie te hebben voor mensen die tot dan toe voor mij vreemd waren.”

Murat Isik hoofdgast Nacht van de Arabische Literatuur
Diversiteit was goed te zien in de brede programmering van het festival. Voor de gelegenheid van de Nacht van de Arabische Literatuur was locatie De Nieuwe Liefde weer geheel in Oosterse sferen omgetoverd. Bezoekers konden snuffelen bij marktkramen met boeken, Oriëntaalse waar uit verschillende landen, kunst en lekkere hapjes. Hoofdgast van het festival was schrijver Murat Isik, die in 2019 het boekenweekessay verzorgt. Isik kreeg in 2011 de El Hizjra Literatuurprijs toebedeeld. Hij sprak na het Literatuurprijs-programma in de grote zaal uitgebreid met Petra Stienen over zijn laatste boek, Wees onzichtbaar, waarvoor hij eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs won.

Randprogramma
Bezoekers konden daarnaast naar korte films over Syrië van filmmaker en artistiek leider van het Arab Film Festival, Rosh Abdelfatah, en een interview met hem bijwonen; aanschuiven bij boekbesprekingen onder de noemer ‘Arabische Bibliotheek’ met Lamia Makaddam, Yaser Elzayat en Naeeda Aurangzeb; of luisteren naar de poëzie van debutanten Monia Ouchani, collectief-dichteressen Maaike Boumans, Roziena Salihu en Zainab El Bouni. Special guest was Reem, die in Soedan door haar poëzie grote bekendheid geniet en door de NTR met camera gevolgd werd. Het festival werd afgesloten in de grote zaal met een optreden van ud maestro Omar Metioui en ensemble onder de noemer Chamal Chronicles, daarmee tevens het sluitstuk van het Ud Festival.

Het programma in de grote zaal was via livestream online te volgen. Terugkijken? Dat kan hier:

Nacht van de Arabische Literatuur 2018

Live verslag en uitreiking literatuurprijs met minister OCW Ingrid van Engelshoven. In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseren we op zaterdag 24 november 2018 de derde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam.Meer informatie: https://denieuweliefde.com/programma/nacht-arabische-literatuur-2/

Posted by De Nieuwe Liefde on Saturday, November 24, 2018

El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor literair talent met een biculturele achtergrond. Veel oud-deelnemers zijn uitgegroeid tot succesvolle schrijvers, zoals jurylid Rashid Novaire, Abelkader Benali, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Mounir Samuel en Said El Haji.

El Hizjra
El Hizjra is een Amsterdamse stichting met een focus op literatuur en de impact daarvan op de samenleving. Sinds haar oprichting in 1987 zet El Hizjra zich actief in voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische en islamitische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland. Trouw aan haar uitgangspunten ambieert El Hizjra culturele verschillen te overbruggen door de kracht van het woord en andere kunstvormen, waarbij het stimuleren van jong schrijftalent bij alle activiteiten centraal staat.

De afgelopen jaren organiseerde El Hizjra in dit kader diverse evenementen, uiteenlopend van lezingen en debatten tot kunstfestivals en schrijfwedstrijden. Ook verzorgt El Hizjra educatieve literaire workshops voor de basisschool- en brugklasjeugd en inspirerende masterclasses voor (aspirant) schrijvers.

Bekendmaking longlists 26e El Hizjra Literatuurprijs

Op donderdag 8 november 2018 maakte El Hizjra de longlists voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs 2018 bekend tijdens een inspirerende en interactieve happening vol poëzie en verhaalfragmenten in de vernieuwde Forumzaal van OBA aan de Oosterdokkade.

Presentatrice Naeeda Aurangzeb bracht de sfeer erin door menig aanwezige in het publiek zijn of haar favoriete gedicht uit het hoofd te laten reciteren. Zijzelf gaf het goede voorbeeld met een Perzisch gedicht in vertaling van Omar Khayyam en een gedicht vol verlangen naar verre familie en geliefden in het Urdu. De door haar geïnterviewde OBA-directeur Martin Berendse declameerde o.a. een fragment uit een gedicht van Martinus Nijhoff. El Hizjra-voorzitter Nabil Taouati kwam ook aan het woord. Hij refereerde aan Arabische poëzie gezongen door een bekende zangeres. Schrijver Rashid Novaire haalde Engelse lyriek aan. Novaire was samen met uitgever Jurgen Maas betrokken bij de longlist-selectie.

Vervolgens brak het grote moment aan: de bekendmaking van de longlists! Onder de aanwezigen in het publiek waren zes van de twintig longlist-kandidaten. De longlists bestaan uit de top 10 inzendingen in de categorieën proza en poëzie voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs voor bovenal jong en kleurrijk schrijftalent. Naeeda Aurangzeb stelde de aanwezige schrijvers en dichters voor aan het publiek en stelde hen in staat hun ingezonden gedicht of (fragment) van hun verhaal voor te dragen. Hieronder staan de namen van de longlist-kandidaten op alfabetische volgorde, met de titel van de voor de longlist geselecteerde inzending.

Longlist poëzie
Jacoba Boven | Het bestond
Rufo van Capriles de Martiriëlle Werleman | Avond der Pestkoppen
Stokely Dichtman | Zwarte Victorie
Sami El Ghalbzouri | Ga en besta
Maureen Ghazal | Nu er een lijn ligt die overal doorheen
Iris Gooris | Vormen en lijnen
Mohammed El Hannoufi | Tantaluskwelling
Samira El Oualid | Liefde, omwille van liefde

Longlist proza
Morraya Benhammou | Een ode aan Oma( r )
Faisal Elhassan | Johan en Yahya in Hoogmoed komt voor de val  (geïllustreerd door Faisal Elhassan)
Halima El Hajoui – Özen | Toen mijn vader nog een gastarbeider was
Amro Kasr | Whatup Sisyphus
Marthe van Bronkhorst | White Guilt (proza)
Terence van Lange | Mea Maxima Culpa, Astighfirallah
Tato Martirossian | De moerbeiboom
Samira Heleen Shahid | Laat het even bezinken
Marieke Stam | Jericho
Omar Yapici | Is dit niet waar je zou willen zijn?

Prijsuitreiking 24 november
De finalisten ( top drie) en de twee winnaars (één in de categorie proza en één in de categorie poëzie) zullen bekend gemaakt worden, tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur op 24 november a.s. in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Alleen aanwezige finalisten maken die avond kans op de prijs: de jury beoordeelt de finalisten namelijk niet alleen op hun inzending, maar ook op hun voordrachtskunsten. Dit jaar bestaat de jury uit Petra Stienen (vz) schrijfster en arabist, Martin Berendse directeur Openbare bibliotheek Amsterdam en Rashid Novaire schrijver en oud winnaar El Hizjra Literatuurprijs.

El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

El Hizjra bij Suikerfeest Festival van Orientalis in Nijmegen

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, is zaterdag 16 en zondag 17 juni aanwezig op het Suikerfeest Festival in museumpark Orientalis te Nijmegen. Oud-winnaars van de jaarlijkse El Hizjra
Literatuurprijs verzorgen beide dagen voordrachten om 14:00 en 15:00 ‘s middags. Ook zijn er publicaties van El Hizjra verkrijgbaar.

Tijdens het festival kan jong en oud genieten van traditionele gerechten, allerhande kraampjes en diverse activiteiten die de hele dag doorgaan. Zo zijn er kookworkshops, kan men leren kalligraferen in Arabische stijl, zich onderdompelen in poëzie en literatuur en zich laten informeren over de aard en context van het Suikerfeest. Orientalis werkt tijdens het festival nauw samen met museumparkrestaurant Le Souk D’Orient. In Le Souk D’Orient werken 15 enthousiaste koks uit o.a. Syrië, Somalië en Eritrea: een prachtig initiatief om statushouders met een grote passie voor koken een kansrijke toekomst te bieden.

Randprogrammering
Diverse oud-winnaars en finalisten van de El Hizjra Literatuurprijs verzorgen literaire voordrachten. Daarnaast zijn er muzikale optredens onder leiding van Masoud Rahea van Meron en Semere uit Eritrea, pianist Mohammed Reza uit Iran en van rapper Danial. Mohadin Molly brengt Syrische muziek met flamenco invloeden op saz, fluit en gitaar ten gehore. Bezoekers van het festival kunnen behalve het museumpark op zich ook de fototentoonstelling Portrets of Power bezichtigen en kennismaken met de huidige thematentoonstelling Proeven van het Midden-Oosten.

Openingstijden, tickets & Vaderdagactie
De openingstijden van museumpark Orientalis zijn zaterdag 16 en zondag 17 juni: 11:00 – 17:00. Kinderen t/m 3 jaar, museumkaarthouders, rolstoelbegeleiders en vrienden van het museum hebben gratis toegang tot het park. Kaartjes voor kinderen van 4 t/m 15 jaar bedragen € 6,- en voor volwassenen € 10,-. Bij groepen vanaf 20 personen betalen volwassen € 8,50 p.p. en kinderen van 4 t/m 15 jaar € 5,-. Omdat het zondag 17 juni Vaderdag is mogen alle vaders zondag gratis het park bezoeken!

El Hizjra’s aanwezigheid op het Suikerfeest Festival bij Orientalis markeert ook de kick-off van de inzendtermijn voor de 26 e El Hizjra Literatuurprijs, die in december 2018 in Amsterdam zal worden uitgereikt.

Spinoza was een Arabier

UITNODIGING LITERAIRE iftar

Op 13 juni vindt er bij Qlubhouse in Tilburg een literaire avond plaats met een lezing van schrijver en hoogleraar Fouad Laroui en voordrachten van winnaars van de jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs. Tilburg maakt voor het eerst kennis met El Hizjra: een literaire stichting uit Amsterdam die zich sinds 1987 actief inzet voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland.

Schrijfster en spoken word artist Siham Amghar won de El Hizjra literatuurprijs voor poëzie in 2014. Zij zal die avond een voordracht verzorgen.

Hoofdgast van deze avond is Fouad Laroui. Deze in Marokko geboren schrijver en hoogleraar doceerde aanvankelijk economie en milieuwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 2006 is hij verbonden aan Universiteit van Amsterdam, waar hij Frans doceert. Tussen 2006 en 2008 verzorgde hij ook colleges op het gebied van Arabische cultuur. Daarnaast is hij verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.

Fouad Laroui schreef diverse romans, korte verhalen en gedichten. In 2006 trok zijn publicatie Over het islamisme. Een persoonlijke weerlegging veel aandacht. In 2002 ontving Laroui voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze E. du Perronprijs.
Laroui is een veel gevraagd spreker, niet alleen in Nederland maar ook in de Arabische wereld en in Frankrijk.
Tijdens zijn lezing in Qlubhouse te Tilburg zal hij ingaan op de verbanden tussen Spinoza en verschillende Arabische denkers:

Er was een tijd waarin de meest vooruitstrevende filosofische gedachten in de Arabische taal werden uitgedrukt. Vandaag de dag is dat een beetje in de vergetelheid geraakt. Wie kan vermoeden dat er diepe banden bestaan die het denken van Spinoza, de grootste filosoof van de Lage Landen, verbinden met dat van een Andalusische denker uit de twaalfde eeuw?”


Na de lezing van Fouad Laroui verzorgen luitspeler Nazeer Abdulhai en accordeonist Berrie Kolmans een muzikaal intermezzo.

Programma
19:30     Inloop en ontvangst
20:00     Aanvang programma
20:10     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Poëzie
20:25     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Proza
20:40     Lezing Fouad Laroui
21:30     Muziek
21:45     Iftar

Iftar

We sluiten de avond af met heerlijke hapjes tijdens een gezellige iftar i.v.m. de islamitische vastenmaand Ramadan.

Locatie:                 Qlubhouse, Tivolistraat 4, 5017 HP Tilburg
Tickets:                  E 10,- (incl. iftar)
Aanmelden:             faten@elhizjra.nl

Neusa Gomes en Hanan Faour winnaars El Hizjra Literatuurprijs 2017

AMSTERDAM – El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseerde zaterdag 9 december 2017 de tweede editie van de Nacht van de Arabische Literatuur, een jong, kleurrijk en
stimulerend literair-cultureel festival met publiek uit het hele land en Vlaanderen.

De Literatuurprijs-jury, die dit jaar bestond uit theaterdirecteur Touria Meliani, uitgever Jurgen Maas en publiciste/politica Petra Stienen als juryvoorzitter, kende de prijs voor het beste gedicht toe aan
rijzende ster Neusa Gomes voor haar inzending Oorlog ’n held. De andere finalisten waren Monia Ouchani en Noor Intisar. In de categorie proza bereikten Nora Kamlichi en Sarah Zaanen de finale.
Hanan Faour, tweedejaars Creative Writing aan ArtEZ, won in die categorie met haar verhaal Kippen vliegen niet. Een foto-impressie van die avond is hier te vinden.

Literatuurprijs

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor literair talent uit verschillende culturen. Veel oud-deelnemers zijn uitgegroeid tot succesvolle schrijvers, waarvan enkelen zowel in binnen- als buitenland erkenning genieten. In 2017 vierde El Hizjra het 25e lustrum van deze bijzondere prijs.

Van links naar rechts: Touria Meliani, Jurgen Maas, Hanan Faour, Neusa Gomes en Petra Stienen © Shayed Habiboellah, 2017

El Hizjra

El Hizjra is een Amsterdamse stichting met een focus op literatuur en de impact daarvan op de samenleving. Sinds haar oprichting in 1987 zet El Hizjra zich actief in voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische en islamitische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland. Trouw aan haar uitgangspunten ambieert El Hizjra culturele verschillen te overbruggen door de kracht van het woord en andere kunstvormen, waarbij het stimuleren van jong schrijftalent bij alle activiteiten centraal staat.

De afgelopen jaren organiseerde El Hizjra in dit kader diverse evenementen, uiteenlopend van lezingen en debatten tot kunstfestivals en schrijfwedstrijden. Ook verzorgt El Hizjra educatieve literaire workshops voor de basisschool- en brugklasjeugd en inspirerende masterclasses voor
(aspirant) schrijvers.