Deelnemende Schrijvers

Bouthaïna Azami (1964)
Bouthaïna Azami (1964, Rabat, Marokko) studeerde Onderwijswetenschappen, Politieke wetenschappen en Franse literatuur aan de Universiteit van Genève. Azami publiceerde wetenschappelijke artikelen en is als schrijfster en journaliste verbonden aan Le360. In 1998 verscheen Azami’s geprezen debuutroman La mémoire des temps, mogelijk gemaakt door de prix Hentsch de littérature française en de prix Amiel de littérature, twee beurzen die Azami kreeg toegekend van de Universiteit van Genève. Andere romans van Azami zijn Étreintes (2001), Le cénacle des solitudes (2004) en Fiction d’un deuil (2008). Azami ontving de Prix littéraire féminin du Sofitel Tour Blanche voor haar meest recente roman, Au café des faits divers (2014).

Youssouf Amine Elalamy (1961)
Youssouf Amine Elalamy (1961, Larache, Marokko) is behalve schrijver en wereldwijd exposerend beeldend kunstenaar ook professor in de kunst, literatuur en communicatie aan de Ibn Tofaïl Universiteit te Kenitra. Daarnaast is hij de initiatiefnemer en huidige voorzitter van PEN Marokko, een internationale organisatie van schrijvers die zich actief inzetten voor de vrijheid van meningsuiting. Elalamy schreef zeven boeken in het Frans, waarvan vijf romans. Zijn boeken zijn vertaald in diverse talen, waaronder het Arabisch, Engels, Duits, Grieks, Nederlands en Spaans. In 1999 sleepte hij met zijn debuutroman Un marocain à New York (1998) in de categorie reisverhalen de eerste door de British Council georganiseerde Literatuurprijs in de wacht. Een van zijn meest bekende werken, Les Clandestins (2000), werd in 2001 bekroond met de Grand Prix Atlas en in 2010 met de prijs Le Plaisir de Lire. Dit boek, in het Nederlands uitgegeven als De clandestienen (Nijgh & Van Ditmar, 2010), ligt aan de basis van deze eerste, Marokkaanse editie van Writers Connected.

Réda Dalil (1978)
Réda Dalil (1978, Casablanca, Marokko) is naast schrijver ook directeur van het magazine Le Temps. In 2014 publiceerde hij zijn debuutroman Le Job, waarvoor hij datzelfde jaar zowel de La Mamounia Literatuurprijs van Marrakesh ontving in de categorie ‘Beste Franstalige boek’ als de publieksprijs van de Belgische Prix Gros Sel. Daarbij was hij een van de genomineerden voor de Prix de la littérature arabe, een initiatief van de Franse Jean-Luc Lagardère Stichting en het gerenommeerde Institut du monde arabe te Parijs. In 2015 nam Dalil samen met la maison Éditeurs de Talents-oprichter Philippe Broc het initiatief tot het collectief Auteurs à 100 %, dat naast Dalil bestaat uit nog zestien Marokkaanse schrijvers. Deze schrijvers bezoeken basisscholen in Casablanca en stimuleren middels workshops en een schrijfwedstrijd de literaire vorming van kinderen. Het collectief bracht in 2015 ook een bundel korte verhalen uit waarvan de opbrengst ten goede komt aan de EMA (l’association Enfance Maghreb Avenir), een regionale organisatie die zich inzet voor de educatieve ontwikkeling van kinderen in Marokko en hun recht op onderwijs.

Abdelkader Benali (1975)
Abdelkader Benali (1975, Ighazzazen, Marokko) is een prijswinnend auteur en programmamaker. In 1997 ontving Benali’s daverende romandebuut Bruiloft aan zee (1996) de Geertjan Lubberhuizenprijs en werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, een prijs die hij in 2003 daadwerkelijk ontving voor De langverwachte, zijn tweede roman. Bruiloft aan zee verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Deens en Grieks; de Franse vertaling leverde Benali in 1999 de Prix de Meilleur Premier Roman Étranger op. Voor Yasser (Jasser, 2001), een gepubliceerde toneelmonoloog, kreeg Benali in 2002 de Mr. H.G. van der Vies-prijs. Zijn roman De stem van mijn moeder werd in 2009 bekroond met de E. du Perronprijs. Vele werken volgden. Samen met zijn vrouw schreef hij het Marokkaanse kookboek Casa Benali (2015) dat momenteel wordt bewerkt tot een televisieprogramma voor NPO2. In maart 2016 komt zijn boek over zijn dochter en vaderschap uit, getiteld Brief aan mijn dochter. Momenteel woont hij afwisselend in Amsterdam en Tanger.

Siham Amghar (1995)
Siham Amghar (1995, Rotterdam) volgde het Erasmus College te Zoetermeer en studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2014 won zij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie Poëzie. Amghar droeg in 2014 uit eigen werk voor tijdens het Rotterdamse Lezersfeest. In 2015 was Amghar te horen bij Paginagroots te Rotterdam, de Oosterse Nacht van de Amsterdamse boekhandel Scheltema, de Spoken Beat Night op Schiermonnikoog en tijdens Woorden Worden Zinnen te Dordrecht.

Fouad Laroui
Deze in Marokko geboren schrijver en hoogleraar doceerde aanvankelijk economie en milieuwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 2006 is hij verbonden aan Universiteit van Amsterdam, waar hij Frans doceert. Tussen 2006 en 2008 verzorgde hij ook colleges op het gebied van Arabische cultuur. Daarnaast is hij verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit. Fouad Laroui schreef diverse romans, korte verhalen en gedichten. In 2006 trok zijn publicatie Over het islamisme. Een persoonlijke weerlegging veel aandacht. In 2002 ontving Laroui voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze E. du Perronprijs. Laroui is een veel gevraagd spreker, niet alleen in Nederland maar ook in de Arabische wereld en in Frankrijk.

Said El Haji (1976)
Said El Haji (1976, Marokko) is schrijver, publicist, columnist, blogger en schrijfdocent. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en won in 2000 de El Hizjra-aanmoedigingsprijs voor zijn verhaal ‘De kleine Hamid’. Dit verhaal werkte hij uit tot zijn debuutroman De dagen van Sjaitan (2000), die een ware hausse aan media-aandacht beleefde en inmiddels ook in het Frans is verschenen. Ook werkte hij als columnist voor tal van regionale en landelijke kranten en bladen, en als redacteur bij het literair-journalistieke tijdschrift Passionate Magazine. In 2006 stelde hij samen met schrijfster Annelies Verbeke de bloemlezing 25 onder de 35 samen, waarvoor 25 van de nieuwste lichting Vlaams-Nederlandse schrijvers onder 35 jaar werden geselecteerd. In datzelfde jaar verscheen Goddelijke duivel, zijn tweede roman. In 2011 publiceerde El Haji zijn derde roman, De aankondiging. Sinds september 2012 publiceert hij geregeld opiniestukken in Vonk, het opinie- en achtergrondkatern van de Volkskrant. Zijn nieuwste boek, Sta op en leef, vader, verscheen eind november 2013. Momenteel werkt El Haji aan een nieuwe roman, die eind 2016 zal verschijnen bij Uitgeverij Jurgen Maas.