Mina Yasien en Rachad Debdoubi winnaars 32e El Hizjra Literatuurprijs

Mina Yasien en Rachad Debdoubi zijn de winnaars van de 32e El Hizjra Literatuurprijs voor respectievelijk proza en poëzie. Aan deze editie van de prijs hebben,  evenals voorafgaande jaren, tientallen debutanten meegedaan uit Nederland en Vlaanderen. Hun werk werd beoordeeld door een jury bestaande uit Meltem Halaceli, zelf oud winnaar van de ElHizjra Literatuurprijs en de uitgevers Daphne de Heer en Jurgen Maas.

Op één onderdeel van het beoordelen van een ingezonden verhaal of gedicht wijkt de El Hizjra Literatuurprijs af van andere literaire prijzen. De presentatie van een literaire product maakt onderdeel uit van de uiteindelijke beoordeling. Voor dit onderdeel werden journalist Naeeda Aurangzeb en scenarioschrijfster Randa Nasser aan de jury toegevoegd.

Poëzie
Rachad Debdoubi
geeft in zijn poëzie inzicht in hoe het begrip conflict bij zijn  hoofdpersoon is verbonden met zowel de strijd in de wereld als met de innerlijke strijd  om er achter te komen wie hij wil zijn. Hij worstelt met de opgave welke rol de liefde daarbij kan en moet spelen. Juryvoorzitter Meltem Halaceli roemde de kracht van zijn gedichten, die nog eens werd versterkt door de indringende presentatie waarmee hij ook het publiek overtuigde.

Proza

Tijdens haar presentie veroorzaakte Mina Yasien golven van herkenning in de zaal. Haar verhaal “Zaterdag, frietdag” handelt over een twaalfjarig Irakees meisje dat voor het eerst op een Nederlands kinderfeestje komt. Haar aanpasgedrag aan Nederlandse eetgewoonten, haram-eten en het gedrag van Nederlandse ouders en kinderen, zo verschillend met wat zij gewend is, werd door een groot deel van de zaal herkend. Naeeda Augareb, die de prozaprijs uitreikte, vertelde dat het verhaal herinneringen aan zulke feestjes bij haar opriep die ze dacht vergeten te zijn.

Over de El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat ook in de rest van Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met hoofdzakelijk een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn o.a. Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Siham Amghar, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie vanzelfsprekend is.

El Hizjra wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

You may also like