25e El Hizjra Literatuurprijs

El Hizjra centrum voor Arabische kunst en cultuur organiseert op zaterdag 9 december haar 25-jarige jubileum tijdens de tweede editie van de ‘Nacht van de Arabische Literatuur’: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival rondom de El Hizjra Literatuurprijsuitreiking. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak. Het festival vindt wederom plaats en in samenwerking met De Nieuwe Liefde, aan de Da Costakade 102 in Amsterdam.

Programma

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Tijdens de ‘Nacht van de Arabische Literatuur’ kun je je van begin van de avond tot middernacht onderdompelen in een Arabisch festival met heerlijk eten, debat, muziek en een Arabische souk die begint in de ontvangsthal en serre op de begane grond en doorloopt in de foyer op de eerste verdieping. Qua omlijsting waant de bezoeker zich op het bekende Djemaa el Fna (het centrale marktplein in Marrakech) met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, sieraden, verhalenvertellers, boeken, muziek, Marokkaanse thee en heerlijk eten.

Schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en correspondenten uit de Arabische wereld kunnen elkaar ontmoeten en inspireren. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld middels het gemodereerde panelgesprek of aan de bar.

Uniek initiatief

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Hou je van schrijven en ambieer je een groter publiek voor jouw werk? Doe dan mee aan de El Hizjra Literatuurprijs, de enige literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen! In 2017 vieren we ons 25-jarig jubileum en kijken we terug op een bevlogen periode.

Kaarten kopen

Koop nu kaarten voor de Nacht van de Arabische Literatuur op 9 december via de website van De Nieuwe Liefde.

Voorproefje?

Vorig jaar won Amal Souiki uit Breda de prijs voor poëzie met haar gedicht ‘Je vertelde me wat ik moest doen’. De Vlaamse Rashif El Kaoui won overtuigend in de categorie proza met zijn verhaal ‘Madame Assorti’. Het leverde hem een aardig portret op in De Correspondent. Een impressie van de El Hizjra Literatuurprijsuitreiking 2016 tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur vind je hieronder.