Finale El Hizjra Literatuurprijs 2020

Het is weer tijd voor de meest kleurrijke debutanten van 2020! Op deze veelzijdige avond worden de finalisten en de twee uiteindelijke winnaars van de El Hizjra literatuurprijs 2020 gepresenteerd. De livestream is hier te volgen op zondag 15 november vanaf 16:00 uur.

Een keur van kleurrijke schrijvers en dichters hebben deel genomen aan de 29e El Hizjra literatuurprijs. Op 15 november horen drie kandidaten uit de categorie proza en drie kandidaten uit de categorie poëzie of ze zijn genomineerd zijn voor de shortlist. De finalisten krijgen allen de gelegenheid om het ingezonden stuk voor te dragen. Voordracht maakt een belangrijk onderdeel van de El Hizjra Literatuurprijs, daarom zal de jury na deze zes voordrachten overgaan tot bekendmaking van de winnaar proza en winnaar poëzie.

 

Longlist El Hizjra Literatuurprijs 2020

Bekijk hieronder de longlist genomineerden van de El Hizjra Literatuurprijs 2020. De literaire prijs voor schrijvers en dichters van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen.

 

Poëzie longlistkandidaten

 

Proza longlistkandidaten

Poëzie

Ouassim Abarbi Wortels
Omar el Attal Damascus
Ilias Bouaissa Ik ben geen Ilias
Hind El Jadid Zonder titel
Lidice Minero Ausensia – Afwezigheid
Zanyar Aziz Pangea
Badia el Talabi Opstel
Ellis van Atten Moeders in de bus
Bakr al Jaber Zonder titel
Ebrahim Alkadi Ik word jou
Yasmina Ahamiane De brief die mijn opa nooit geschreven heeft

Proza

Fatima Benhaddou De voorbode
Inssaf Cherif Kintsugi
Ramy el Dardiry Van smetten vrij
Mo Hersi Het was de zomer van 1998
Khalid Idmalek Het lot van reizen in de ochtendspits
Rachida Issaoui De vrouw met de betoverende ogen
Khalid Mourigh Dumpster diven in Spanje
Imane Faiza Wijsman Tussen hier en daar
Rosalie Salameh Staatswiet
Nancy Kirolos Een moderne farao en ouderwetse emoties

 

El Hizjra Literatuurprijs

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra

El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.