Debuutroman winnaar EL Hizjra Literatuurprijs 2020 Ramy El-Dardiry

Ramy El-Dardiry (1985) werkt als onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast is hij schrijver. Ramy El-Dardiry publiceerde korte verhalen o.a. in De Gids en NRC. In 2020 ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs.

Dit voorjaar verscheen bij uitgerij Querido zijn debuutroman Tussen morgenzee en avondland. De flaptekst omschrijft de roman als volgt:

Wanneer Amir hoort dat zijn vader Nessim een week eerder in Alexandrië is begraven, probeert hij die informatie weg te stoppen, de stad en zijn vader te vergeten. Hij wil in Nederland wortelen en carrière maken, en zijn leven niet laten beïnvloeden door de dood van een man die zijn gezin ooit in de steek liet. Tevergeefs. De stad kruipt via een droom zijn hoofd in.

Ook Nessim heeft de stad ooit geprobeerd te vergeten. In zijn jeugd ziet hij de plek veranderen. De nationalistische plannen van de Egyptische regering bieden geen ruimte voor de levendige, internationale gemeenschap. Steeds meer families vertrekken en ook Nessim wil naar Europa. Misschien dat de liefde tussen hem en een Joods meisje daar wel een kans krijgt.

Tussen morgenzee en avondland laat op sprankelende en poëtische wijze zien hoe uit een mengelmoes van culturen nieuwe verhalen ontstaan.

You may also like