Karim Ellouta en Alara Adilow winnaars 31e El Hizjra Literatuurprijs

Karim Ellouta en Alara Adilow zijn de winnaars van de 31e El Hizjra Literatuurprijs voor respectievelijk poëzie en proza. Op vrijdagavond 7 oktober reikte de juryleden Ramy el-Dardiry en Naeeda Aurangzeb de prijzen uit aan de finalisten in het bijzijn van een volle zaal.

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseerde de prijsuitreiking van de 31e El Hizjra Literatuurprijs in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en Catching Cultures. Bij het event in Muziekgebouw aan ‘t IJ, waren de shortlist-kandidaten aanwezig om voor te dragen uit hun inzending. Dit jaar bestond de jury van de El Hizjra Literatuurprijs uit: winnaar in de categorie proza van de El Hizjra Literatuurprijs 2020 Ramy El Dardiry, uitgever Jurgen Maas, en schrijfster en publiciste Petra Stienen (juryvoorzitter).

Benzokarim (hij/hem), winnaar in de categorie poëzie met zijn inzending Droomhuis, is een spoken word artiest, dichter en studeert aan de Hogeschool Rotterdam. Hij heeft een thuis gevonden in zowel het gesproken als het geschreven woord. Taal is voor hem een activistische en poëtische daad. Naast het optreden op verschillende podia zoals Lowlands, Crossing Border festival, Read My World en Opera Forward Festival, debuteerde hij op 18 november met zijn dichtbundel ‘El Ghorba’. Een bundel waar gesprekken met zijn vader en het herdenken van zijn moeder centraal staan.

Alara Adilow (1988), winnaar in de categorie proza met haar inzending De weg en nacht, is queer maker van Somalische afkomst. Alara is columnist bij literair tijdschrift Elders, publiceert tweewekelijks een blog over genderdysforie en makerschap. In 2022 is ze geselecteerd For the Public in Residence voor de queer en transgender gemeenschap in museum Arnhem en haar debuutbundel Mythen en Stoplichten verscheen. De NRC recenseerde het met vier sterren. Merijn Schipper schrijft in Awater over de bundel, dat Adilows litaire kunnen onverbiddelijk is, ontembaar de urgentie waarvan zij blijk geeft, en een perspectief als in Mythen en stoplichten kom je maar zelden in de letteren tegen…..

Een speciale dank aan al onze shortlisten-kandidaten voor hun sterke inzendingen en mooie voordracht: Yasmin Namavar, Soraya Shawki Samia Yahya, en Yessir Bougzem.

Over de El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat ook in de rest van Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met hoofdzakelijk een bi-culturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn o.a. Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Siham Amghar, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie vanzelfsprekend is. El Hizjra wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

You may also like