Monique Hendriks en Maxine Palit de Jongh winnaars 30e El Hizjra Literatuurprijs

Monique Hendriks en Maxine Palit de Jongh zijn de winnaars van de 30e El Hizjra Literatuurprijs voor respectievelijk proza en poëzie. Zondagmiddag 12 december 2021 reikte jurylid Jurgen Maas in bijzijn van El Hizjra-directeur Mohamed Mahdi de prijzen uit aan de finalisten. Vanwege de COVID-19-maatregelen konden geïnteresseerden het event alleen middels een livestream volgen.

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseerde de prijsuitreiking van de 30e El Hizjra Literatuurprijs. Bij het event op de nieuwe locatie van Stichting El Hizjra, waren de shortlist-kandidaten aanwezig om voor te dragen uit hun inzending. In 2021 bestond de jury van de El Hizjra Literatuurprijs uit: uitgever Daphne de Heer, winnaar in de categorie proza van de El Hizjra Literatuurprijs 2020 Ramy El Dardiry, uitgever Jurgen Maas, en schrijfster en publiciste Petra Stienen (juryvoorzitter). Hassan Benhammou verzorgde tijdens de uitreiking een muzikaal optreden op de Ud (Arabische gitaar).

Proza
De jury van de El Hizjra Literatuurprijs omschrijft het werk met de titel ‘This Side Up’  van prijswinnaar proza Monique Hendriks als volgt: ”Een origineel verhaal met een sterke compositie over het leven in een vergeten streek. De schrijver slaagt erin om de lezer te laten voelen wat culturele onteigening met een persoon kan doen en welke pijn daarachter schuilt. Het verhaal blijft spannend door verrassende wendingen en zorgvuldig opgebouwde zinnen”. De jury over Monique Hendriks: “Monique is een groot talent met een onalledaagse vertelstem en een grote verbeeldingskracht die ver blijft van het veelvoorkomende autobiografische”. Mededingers naar de prijs voor beste proza waren Zanyar Aziz en Terence van Lange.

Pöezie
Voor de shortlist poëzie waren dit jaar Dina Bousbaa, Maxine Palit de Jongh en Nikki Verhoeven genomineerd. Uiteindelijk mocht Maxine Palit de Jongh de prijs in ontvangst nemen voor haar gedicht ‘Tjongklak /Congklak’. De jury beoordeelt haar werk als volgt: “Een gedicht dat veel associaties oproept door geuren en door de aanwezigheid van een spel. Het laat zien hoe dergelijke associaties je ergens thuis kunnen laten voelen: met spel kunnen culturele grenzen worden doorbroken. Het gedicht is grappig en pijnlijk tegelijk. Knap gedaan en bovendien een sterke voordracht”. De jury over Maxine Palit de Jongh:“Maxine onderscheidt zich door haar bijzondere, trefzekere taalgebruik, haar mooie beelden en haar soevereine manier van voordragen die extra bijdraagt aan het begrip van haar woorden”.

Over de El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat ook in de rest van Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met hoofdzakelijk een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn o.a. Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Siham Amghar, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie vanzelfsprekend is. El Hizjra wordt gesteund door het Nederlands Letterenfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

You may also like