Uitreiking El Hizjra Literatuurprijs – Nacht van de Arabische Literatuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitreiking 25e El Hizjra Literatuurprijs tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert zaterdag 9 december 2017 i.s.m. De Nieuwe Liefde en Fyousionde tweede editie van De Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staat de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak. Bovenal draait het die avond om jonge schrijvers en aanstormend talent.

El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

 

Programma El Hizjra Literatuurprijs

20:00  Openingsact Mohamed Ahaddaf

20:10  Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator

20.20   Bekendmaking longlist 2017 door Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra

20.30  Voordrachten door finalisten: poëzie

20:50  Voordrachten door finalisten: proza

21:15  Bekendmaking winnaars 2017door Petra Stienen, juryvoorzitter

21:30  Interviews Rachid Benzine (Grote Zaal) en Alia Malek (Koorzaal)

 

RANDPROGRAMMERING

Arabische markt | 18:00 – 00:00

De ontvangsthal op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn deze avond door studenten van het Hout- en Meubileringscollege en verschillende ondernemers omgetoverd tot een echtesouk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De markt staat bol van de kalligrafie, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet! Jonge acteurs van de Amsterdamse Jeugd Theaterschool ‘infiltreren’ in deze souk, waar ze op ludieke wijze interactie met het publiek opzoeken door improvisatietheater en sketches.

Muziek | 20:00
De opening van de 25e El Hizjra Literatuurprijs wordt om 20:00 in de grote zaal verzorgd door componist en ud-speler Mohamed Ahaddaf.


25e El Hizjra Literatuurprijs | 20:10

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal in de grote zaal de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2017 beleeft deze prijs haar 25-jarig jubileum. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. De El Hizjra Literatuurprijs wordt door pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers als een prestigieuze prijs beschouwd die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een literaire loopbaan.

Interviews Alia Malek | 21:30

Petra Stienen, Arabiste, politica en voormaligdiplomate interviewtde Amerikaans-Syrische schrijfster Alia Malek (Baltimore, 1974) in het kader van haar laatst verschenen boek The Home that was our Country: A Memoir of Syria (Nation Books, New York, 2017). Hierin portretteert Alia Malek de kleurrijke bewoners van het Tahaan appartementencomplex in Damascus, waar ook haar oma woonde totdat in 1970 Hafez al-Assad aan de macht kwam en de familie naar Amerika migreerde. Aan het begin van de Arabische Lente keerde de schrijfster hoopvol terug naar Syrië om het appartement weer in handen te krijgen, maar werd zij geconfronteerd met een land dat uit elkaar viel én haar eigen zorgen om de toekomst van Syrië. In haar boek wisselt Alia Malek rake beschrijvingen van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Syrië af met verhalen over het wel en wee van de moslims, christenen, joden, Armeniërs en Koerden die het Tahaancomplexeens zo gemoedelijk bevolkten.

Debutantencarrousel | 21:30

In de kleine zaal op de eerste verdieping kunnen bezoekers vanaf 21:30 genieten van de voordrachten van diverse debutanten onder de noemer Debutanten carrousel. Met trots presenteert El Hizjra voordrachten van Aya Sabi, en oud-Literatuurprijs winnares Meltem Halaceli, evenals die van andere finalisten en winnaars van de El Hizjra Literatuurwedstrijd.

 

Arabische Bibliotheek | 22:00

Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabischewereld? De mooie dingen uit deze rijke cultuur blijven vaak onderbelicht. Vorig jaar beet Abdelkader Benali de spits af met zijn top 5 van boeken. Dit jaar nemen El Hizjra Literatuurprijs winnaars RachifEl Kaoui en Lamia Makaddem vanaf 22:00 in de bibliotheek de bezoekers mee in hun eigen top 3 van literaire werken uit alle hoeken van de Arabische én Ottomaanse literatuur.

 

Filmvertoning Arab Film Festival |

Tijdens De Nacht van de Arabische Literatuur zal het Arab Film Festival in de kleine zaal op de eerste verdiepingfilms vertonen. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog.

Kaarten kopen

Koop nu kaarten voor de Nacht van de Arabische Literatuur op 9 december via de website van De Nieuwe Liefde.

Voorproefje?

Vorig jaar won Amal Souiki uit Breda de prijs voor poëzie met haar gedicht ‘Je vertelde me wat ik moest doen’. De Vlaamse Rashif El Kaoui won overtuigend in de categorie proza met zijn verhaal ‘Madame Assorti’. Het leverde hem een aardig portret op in De Correspondent. Een impressie van de El Hizjra Literatuurprijsuitreiking 2016 tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur vind je hieronder.

 

You may also like