Zomerschool De Schrijf-SpeelTuin

Deze zomer mochten kinderen kennismaken met de wereld van schrijven, literatuur en illustratie tijdens de Schijf-SpeelTuin. El Hizjra werkte hier in samen met De Openbare bibliotheek Amsterdam (OBA) en cultureel ontmoetingsplaats Casa Sofia.

Talentonwikkeling

De Initiatiefnemers vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten en creativiteit kunnen uiten. Dat elk kind talenten heeft, is een belangrijk focuspunt in de visie. Dat kinderen vooral hun talent ontwikkelen door plezier, actie en lekker creatief aan de slag te gaan met de eigen fantasie, vinden wij als schrijvers en creatieveling alleen maar logisch. Omdat dit lang niet altijd zo vanzelfsprekend is, laat staan, dat je de kansen krijgt om een lekker op een retraite te gaan of een grandioze creatieve werkplek te realiseren in je huiskamer, was het in de ogen El Hizjra tijd voor een heuse, Schrijf-SpeelTuin. De literaire zomerschool ging als een mond op mond door de verschillende Amsterdamse wijken van Amsterdam Nieuw West en was in no-time volgestroomd. In totaal hebben er 79 kinderen deelgenomen aan de Schijf-SpeelTuin. (planning was 45)

Tijdens de zomerschool werd er door kinderen en docenten hard gewerkt aan het maken van een zelf geschreven én geïllustreerd verhalen en gedichten door de kinderen.  De workshops vonden twee weken langs plaats in diversie kleinen groepen. Allemaal spendeerde zij een dagdeel met de docenten, oud finalisten van de El Hizjra Literatuurprijs en de vele vrijwilligers. Want, behalve veel werken, moest er natuurlijk ook op tijd eventjes een pauze ingelast worden met het heerlijke weer van de afgelopen zomer, om uit te razen in de fysieke speeltuin.

Kennismaking met de wereld van het schrijven

Week een werd met het volle enthousiasme besteed aan het verbinden van de kinderen aan een kinderboek uit de bibliotheek en uit kennismaking met de wereld van het schrijven en illustreren. De workshops schrijven werden gegeven door Morraya Benhammou (winnaar El Hizjra Literatuurprijs 2019), Carmen Verduyn, Lotte Hendriks en Jessica Bartels. De illustratie workshops kwamen tot uiting door de talentvolle handen van Faisal Elhassan. Kinderen namen direct hun persoonlijke boek van de week bij binnenkomst. Omdat er niets zo belangrijk is voor een schrijver in spe als veel lezen, was dat dan ook precies waar we in elke groep, en elke dag mee startte. Tijdens de workshops gingen we lekker in de actiemodus, zelf schrijven, redigeren, tekenen, personages bedenken, karakters uitwerken, plotten uitzetten en nog heel, heel veel meer. En, omdat in fantasie uiteraard alles kan, was er zoveel voor alle brave Hendrikken als deugnieten en ravotten genoeg om mee bezig te gaan met een flinke glimlach en wat stiekem gegiechel.

Verhalen voordragen

De grote afsluiting van het project vond geheel in stijl en feestelijk plaats. Bij deze afsluiting mochten de kinderen hun verhaal en de tekeningen aan hun ouders, vrienden en buren voordragen. In de uren ervoor hebben de kinderen met de docenten geoefend in de kunst van het presenteren. Met microfoon en al lazen de kinderen hun werk voor, chapeau. Tijdens de presentatie kwam van alles voorbij, van verhalen over robot invasies en aliens tot en met verhalen over prinsessen en chocolade potten die tot leven kwamen. Niets was te gek, en zo hoort dat natuurlijk ook. Schrijven neemt je mee naar grenzeloze werelden. Tenminste dan, even grenzeloos als je eigen fantasie. Dat zat bij deze groepen, meer dan goed!

Je ziet dan tijdens zo’n eindpresentatie moment hoe prachtig het is voor kinderen om over een drempel heen te stappen met de hele groep, gewoon te durven om zoiets spannends te doen. Ze hebben allemaal de eerste stapjes gezet en mogen proeven van het schrijverschap. Hopelijk zien we komende jaren nog veel terug van deze pareltjes van een talenten. Want ook wij als docenten, werden zo nu en dan gigantisch omvergeblazen van de spannende, unieke en bovenal plezierige mix aan proza.

Morraya Benhammou
‘De kinderen hebben dankzij deze zomerschool hun eerste stapjes gezet in de wereld van de literatuur en hebben gezien hoe erg dat gewaardeerd kan worden. En wie weet horen we later nog veel van een van deze kinderen als een grote en vermakelijke schrijver!’

Faisal Elhassan
‘Niets is zo mooi als een schrijver in spe geboren zien worden, het beloofd, duizend levens en werelden te schenken als dank voor het ene dat aan de woordkunstenaar gegeven is.’

Carmen Verduyn
‘Het mooie aan kinderen is natuurlijk dat ze een rijke fantasie hebben. Hoewel ik ze tips heb gegeven over hoe zij een mooi verhaal in elkaar kunnen zetten, hebben zij mij ook geïnspireerd als schrijfster. Hun geestige oneliners toverde vaker op een dag een lach op mijn gezicht. Op die leeftijd hebben ze een andere kijk op het leven en dat neem ik zeker mee in mijn verhalen. Ze benoemen dingen feitelijk, zonder waardeoordeel en dat is voor een 30-jarige als ik verfrissend omdat levenservaring dat soms van je afpakt. 

Ik heb geleerd dat doceren meer is dan iets uitleggen, in het geval van kinderen helemaal. Hun gevoelens staan vol in de bloei en dat is het perfecte moment om creatief te leren schrijven. 

Ik zal de hartverwarmende knuffels missen.’

You may also like