Nacht van de Arabische Literatuur

LITERATUUR | POËZIE | ARABISCHE TAAL

Dompel je een avond lang onder in dit Arabische cultuurfestival vol beats, bites, debat, film, jonge schrijvers, columnisten en denkers. Met o.a. Leila Slimani ( Frankrijk).

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert op zaterdag 2 november 2019 de vierde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam. Centraal staan de kracht van het woord, de verbinding van culturen, gedeelde waarden en frisse, constructieve perspectieven op artistiek, politiek en maatschappelijk vlak naast de uitreiking van de 28e El Hizjra Literatuurprijs voor jong en kleurrijk schrijftalent.

Tijdens deze avond wordt De Nieuwe Liefde volledig omgetoverd tot een Arabisch festival met heerlijk eten, verhalenvertellers, debat, film, muziek en een Arabische souk met kraampjes voor henna tattoos, kalligrafie, kleding, sieraden, verhalenvertellers en boeken.

Leïla Slimani

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is onze speciale gast. De schrijfster en journaliste is door president Emmanuel Macron benoemd tot ambassadeur voor de francofonie. Slimani debuteerde in 2014 met de roman ‘In de tuin van het beest’. Met ‘Een zachte hand’ won ze de Prix Goncourt 2016. Er werden meer dan 600.000 exemplaren van verkocht in Frankrijk en de roman wordt momenteel verfilmd. Leïla Slimani wordt geïnterviewd door Myriam Sahraoui.

Schrijvers, denkers, columnisten, journalisten, opiniemakers, uitgevers en kunst- en cultuurliefhebbers uit Nederland en Midden-Oosten correspondenten ontmoeten en inspireren elkaar hier. Natuurlijk is er ruimte voor discussie en zelfreflectie, bijvoorbeeld tijdens vragensessies na afloop van een van de interviews met een bekende schrijver of aan de bar.

El Hizjra Literatuurprijs

De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong, bi-cultureel schrijftalent. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Mokaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Programma

18.30 SOUQ ( marktkraampjes)
20:00 Openingsact musici
20:10 voordrachten El Hizjra literatuurprijs
21:15 Bekendmaking winnaars 2019

𝗥𝗮𝗻𝗱𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮

18:30 – 00:00 | Arabische souk | hele gebouw
18:30 – 22:00 | Amsterdamse Jeugdtheater School | hele gebouw
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling | Foyer 1e verdieping
19:00 – 22:15 | Korte films | Kleine zaal
21:30 – 22:15 | In gesprek met Leila Slimani | Grote zaal
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | Koorzaal
21:45 – 22:30 | Arabische Bibliotheek| Bibliotheek
22:30 – 23:00 | Optreden musici | Grote zaal

Programma El Hizjra Literatuurprijs | Grote zaal

20:00 Openingsact Nouba Flamenco met Ahaddaf en Conchita Boon
20:10 Welkom door Naeeda Aurangzeb, moderator en Nabil Taouati, voorzitter van El Hizjra
20.20 Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: poëzie
           Bekendmaking shortlist & voordrachten door finalisten: proza
20:55 Muzikaal intermezzo met We Are Connected: Shaza Hayek & JWO
21:05 Bekendmaking winnaars door Petra Stienen

Randprogramma | hele gebouw

18:30 – 00:00 | Arabische souk | hele gebouw
18:30 – 22:00 | Amsterdamse Jeugdtheater School | hele gebouw
18:30 – 00:00 | Fototentoonstelling | foyer
19:00 – 21:30 | Korte films i.s.m. Arab Film Festival | kleine zaal
21:30 – 22:15 | In gesprek met Leïla Slimani – Myriam Sahraoui | grote zaal
21:30 – 22:30 | Debutanten carrousel | koor zaal (2e verdieping)
21:45 – 22:30 | Arabische bibliotheek | bibliotheek (2e verdieping)
22:30 – 23:00 |Optreden Nouba Flamenco | grote zaal

Programmaonderdelen

Arabische markt | 18:30 – 00:00
De ontvangsthal en serre op de begane grond en de foyer op de eerste verdieping van De Nieuwe Liefde zijn omgetoverd tot een echte souk à la het bekende Djemaa el Fna-plein in Marrakech. De kramen staan bol van de kalligrafie, henna tattoos, mode, verhalenvertellers, curiosa en kruiden. Natuurlijk ontbreken de Marokkaanse muntthee en heerlijke hapjes niet!

Random acts ‘De Infiltranten’ i.s.m. AJTS | 18:30 – 22:00
Voor de derde keer op rij verrassen leerlingen van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool bezoekers van de Nacht van de Arabische Literatuur! Op de begane grond en op de eerste verdieping zullen zij op ludieke en theatrale wijze sketches doen en verhalen vertellen die passen bij het karakter van het festival.

Fototentoonstelling | 18:30 – 00:00
Op de eerste verdieping is er de indrukwekkende fototentoonstelling The Freedom of Stories te bezichtigen. Dit project is een initiatief van Najat El Hani. De afgelopen decennia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; de politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden en in hoeverre lijken ‘wij en de verre medemens’ nou eigenlijk op elkaar? In The Freedom of Stories delen tien professionele fotografen, afkomstig uit het Midden-Oosten, Nederland en Noord-Afrika hun visie op vrijheid. De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen door middel van visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Binnen dit project staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en conflict transformatie. Door deze beeldende verhalen te delen wil het project bijdragen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘Oosten en het Westen’.

Muziek: Nouba Flamenco i.s.m. Marmoucha | 20:00 – 20:10
Andalusische muziek kent een traditie in Marokko die nog steeds springlevend is. Het kent zijn oorsprong in Zuid-Spanje, dat ooit als Al Andalus een onderdeel vormde van het toenmalige islamitische rijk. Dit was een vreedzame periode bekend om zijn religieuze tolerantie en een bloeitijd van de kunsten en wetenschappen in steden als Cordoba, Sevilla en Granada. Marmoucha brengt het genre van Moors/Spaanse oorsprong in een samenwerking tussen jazzgezelschap Ahaddaf en flamenco danseres Conchita Boon en zanger Adil Chaoui

28e El Hizjra Literatuurprijs | 20:10 – 21:15
Aansluitend zal in de grote zaal op de begane grond de bekende El Hizjra Literatuurprijs worden uitgereikt aan nieuw talent op het gebied van poëzie en proza. In 2019 reikt El Hizjra deze prijs voor de 28e keer uit. Sinds 1992 is de Literatuurprijs het vlaggenschip van El Hizjra en geldt het als een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van kleurrijk schrijftalent. Een finaleplaats vormt geregeld de springplank naar een succesvolle literaire loopbaan.

Muziek: We Are Connected i.s.m. Marmoucha | 20:55 – 21:05
Het muzikaal intermezzo, voordat de winnaars van de 28e El Hizjra Literatuurprijs bekend wordt gemaakt, wordt verzorgd door Shaza Hayek en JWO. Zij zingt haar eigen liederen in het Arabisch onder begeleiding van Jan Wouter Oostenrijk op de quartertone gitaar, een gitaar speciaal door hem aangepast aan de kwarttonen in Arabische muziek.

Korte films i.s.m. Arab Film Festival | 19:00 – 21:30
In de kleine zaal op de eerste verdieping zijn er van 19:00-21:30 diverse kort films te zien i.s.m. het Arabisch Film Festival Rotterdam. Achteraf is er ruimte voor nabeschouwing en dialoog met geïnteresseerden.

In gesprek met Leïla Slimani | 21:30 – 22:15
Speciale gast van de Nacht van de Arabische Literatuur in 2019 is Leïla Slimani (1981), een van de best verkopende auteurs in Frankrijk. Vanaf 21:30 kunnen de bezoekers zich in de grote zaal verwachten aan een geëngageerd gesprek op het podium met Myriam Sahraoui in gesprek met Leïla Slimani.

Debutanten carrousel | 21:30 – 22:30
In de koorzaal op de tweede verdieping vinden vanaf 21:30 voordrachten plaats van diverse literaire debutanten onder de noemer Debutanten Carrousel.

Arabische Bibliotheek | 21:45 – 22:30
Hoeveel weet jij eigenlijk over kunst en literatuur uit de Arabische wereld? De bekende schrijvers Hassan Al Khatib, Lamia Makkadem en Rashif El Kaoui nemen aan de hand van hun favoriete boeken de bezoekers mee langs literaire werken uit de Arabische én Ottomaanse literatuurgeschiedenis. Dit programmaonderdeel wordt i.s.m. de OBA gerealiseerd.

Muzikale afsluiting: Nouba Flamenco | 22:30 – 23:00
Nouba Flamenco sluit op spetterende wijze de vierde nacht van de Arabische Literatuur af.

Meer info en tickets op de website van De Nieuwe Liefde

You may also like