El Hizjra aanwezig bij Afrikadag

El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseert zaterdag 13 april 2019 een  literair en cultureel programma tijdens de Afrikadag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. In 2019 is het hoofdthema van de Afrikadag Migration: African Perspectives. El Hizjra zoomt hier op in met o.a. een lezing door Abdelkader Benali over het thema migratie, spoken word optredens en poëzievoordrachten, live ud-muziek, een DJ en een fototentoonstelling.

Ieder jaar organiseren de Foundation Max van der Stoel (FMS) en Foundation for European Progressive Studies (FEPS) een dag over Afrika en internationale samenwerking. Bezoekers kunnen die dag deelnemen aan debatten en workshops, lezingen bijwonen en het gesprek aangaan met politici, professionals en elkaar.

Hoofdprogramma
Wat zijn de politieke alternatieven voor de huidige Europese en Nederlandse inzet op het sluiten van grenzen? Waar is de stem van de jonge Afrikaan die met gevaar voor eigen leven naar Europa reist? In het hoofddebat Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus? in het KIT gaan o.a. Akinyi Walender (country director Ethiopië, Cordaid), Judith Sargentini (GroenLinks Europarlementariër), Bob van Dillen (migration advisor,Cordaid) en Anne van der Meer (onderzoeker bij de FMS) met elkaar en het publiek hierover in gesprek. Daarnaast is er onder andere een gastcollege van Jan Pronk over ontwikkelingssamenwerking anno 2020, een workshop van D66 over klimaatmigratie in Noord- en Sub- Sahara Afrika en gaat Stichting Lemat in op de obstakels en kansen voor migranten in Nederland.

Programma El Hizjra tijdens Afrikada

Het cultuurprogramma van El Hizjra vindt plaats in het Tropentheater tijdens ronde 2 en 3 van de Afrikadag en ziet er als volgt uit:

14:15 | Opening door moderator Naeeda Aurangzeb, radio- en televisiepresentatrice VPRO, NOS & NTR
14:30 | Lezing Migratie is van alle tijden door Abdelkader Benali, schrijver en programmamaker
15:30 | Pauze
16:00 | Freedom Poem, waarbij het publiek o.l.v. Naeeda Aurangzeb een gedicht maakt of voordraagt
16:20 | Live muziek door Hassan Benhammou, luitspeler
16:30 | World of Poetry, thema migratie en vrijheid, met poëzievoordrachten door Soumaya Bazi, Carmen
Verduyn en Aya Dürst Britt; spoken word door Luan Buleshkaj en een ode aan grote dichters uit de
Arabische wereld door Hassan Alkhatib
17:15 | Einde middagprogramma

Underground dj Tetouania is ook aanwezig tijdens El Hizjra’s cultuurprogramma in het Tropentheater! Dj Tetouania draait haar verse beats en meeslepende klanken doorgaans alleen op women only feesten. Op verzoek van El Hizjra verzorgt zij die middag swingende momenten en neemt zij bezoekers mee op reis door haar favoriete Arabische pop sound.  Bezoekers van El Hizjra’s cultuurprogramma hebben tevens de mogelijkheid om de fototentoonstelling The Freedom of Stories van fotografe en cultureel antropologe Najat el Hani te bezichtigen. Najat reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord-Afrika om lokale beeldverhalen over vrijheid te verzamelen.

Randprogrammering en kaartverkoop
Naast El Hizjra’s Arabische cultuurprogramma kunnen bezoekers ook genieten van het Afrikaans filmprogramma van Stichting Yangambi. Daarnaast bevindt zich op de ‘Rotonde’ in het KIT een Afrikadag Inspiratiemarkt met meer dan 20 stands van uiteenlopende organisaties en ondernemingen. Een legendarische afterparty sluit de Afrikadag af: Afreak in Desmet Studio’s. Hier kun je genieten van een heerlijk Afrikaans avondmaal en laten dj’s en live muziek je heupen gegarandeerd swingen.
Koop nu je kaartje voor de Afrikadag 2019 en de afterparty Afreak op www.afrikadag.nl/tickets.

Winactie
El Hizjra mag 2x 2 vrijkaarten weggeven voor de Afrikadag! Wil jij in aanmerking komen voor deze gratis kaarten? Like dan El Hizjra’s Facebook pagina, laat ons dat per e-mail weten vóór 6 april 2019 via info@elhizjra.nl en wie weet maken wij jou blij met twee vrijkaarten.

You may also like