Minister OCW overhandigt El Hizjra Literatuurprijs 2018  

AMSTERDAM – El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, reikte zaterdag 24 november 2018 voor de 26ste keer de El Hizjra Literatuurprijs uit. Het literaire event was onderdeel van de 3e Nacht van de Arabische Literatuur, een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival met publiek uit het hele land en Vlaanderen. Het event was voor de derde keer op rij vóór aanvang uitverkocht.

Maureen Ghazal (1995) uit Rotterdam won in de categorie poëzie met haar inzending Nu er een lijn ligt die overal doorheen. Zij liet daarmee mede-shortlisters Stokely Dichtman en Rufo van Capriles de Martiriëlle Werleman (het pseudoniem van Arturo Desimone) achter zich. De prijs voor proza ging naar de in Den Haag woonachtige Amro Kasr (1989) voor zijn verhaal What up Sisyphus. Behalve Amro waren Tato Martirossian en Marieke Stam genomineerden voor de shortlist proza.

Niemand minder dan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven overhandigde dit jaar de winnaars de prijs. Dit deed zij samen met leden van de jury, Petra Stienen (vz), Martin Berendse en schrijver Rashid Novaire, zelf oud-winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs.

Literatuur, kunst en cultuur als sociaal bindweefsel
El Hizjra-voorzitter Nabil Taouati had het in zijn welkomstwoord over literatuur, kunst en cultuur als sociaal bindweefsel. Hij sprak de wens uit om ook in Nederland net als in andere West-Europese landen een zelfstandig instituut voor Arabische kunst en cultuur te realiseren, zodat Nederlanders met uiteenlopende achtergronden met elkaar in contact kunnen worden gebracht. Minister Van Engelshoven refereerde in gesprek met juryvoorzitter Petra Stienen op haar beurt aan de impact die het werk van schrijver Naguib Mahfouz op haar had. In 1993 reisde de minister in haar eentje tussen Egypte en Soedan: “Het hielp mij enorm om mij te verplaatsen in de samenleving waarin ik rondreisde. […] Dat is precies wat literatuur doet: het helpt je verplaatsen in de ander en het helpt je heel veel empathie te hebben voor mensen die tot dan toe voor mij vreemd waren.”

Murat Isik hoofdgast Nacht van de Arabische Literatuur
Diversiteit was goed te zien in de brede programmering van het festival. Voor de gelegenheid van de Nacht van de Arabische Literatuur was locatie De Nieuwe Liefde weer geheel in Oosterse sferen omgetoverd. Bezoekers konden snuffelen bij marktkramen met boeken, Oriëntaalse waar uit verschillende landen, kunst en lekkere hapjes. Hoofdgast van het festival was schrijver Murat Isik, die in 2019 het boekenweekessay verzorgt. Isik kreeg in 2011 de El Hizjra Literatuurprijs toebedeeld. Hij sprak na het Literatuurprijs-programma in de grote zaal uitgebreid met Petra Stienen over zijn laatste boek, Wees onzichtbaar, waarvoor hij eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs won.

Randprogramma
Bezoekers konden daarnaast naar korte films over Syrië van filmmaker en artistiek leider van het Arab Film Festival, Rosh Abdelfatah, en een interview met hem bijwonen; aanschuiven bij boekbesprekingen onder de noemer ‘Arabische Bibliotheek’ met Lamia Makaddam, Yaser Elzayat en Naeeda Aurangzeb; of luisteren naar de poëzie van debutanten Monia Ouchani, collectief-dichteressen Maaike Boumans, Roziena Salihu en Zainab El Bouni. Special guest was Reem, die in Soedan door haar poëzie grote bekendheid geniet en door de NTR met camera gevolgd werd. Het festival werd afgesloten in de grote zaal met een optreden van ud maestro Omar Metioui en ensemble onder de noemer Chamal Chronicles, daarmee tevens het sluitstuk van het Ud Festival.

Het programma in de grote zaal was via livestream online te volgen. Terugkijken? Dat kan hier:

Nacht van de Arabische Literatuur 2018

Live verslag en uitreiking literatuurprijs met minister OCW Ingrid van Engelshoven. In samenwerking met El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, organiseren we op zaterdag 24 november 2018 de derde editie van de Nacht van de Arabische Literatuur: een jong, kleurrijk en stimulerend literair-cultureel festival in hartje Amsterdam.Meer informatie: https://denieuweliefde.com/programma/nacht-arabische-literatuur-2/

Posted by De Nieuwe Liefde on Saturday, November 24, 2018

El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor literair talent met een biculturele achtergrond. Veel oud-deelnemers zijn uitgegroeid tot succesvolle schrijvers, zoals jurylid Rashid Novaire, Abelkader Benali, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Mounir Samuel en Said El Haji.

El Hizjra
El Hizjra is een Amsterdamse stichting met een focus op literatuur en de impact daarvan op de samenleving. Sinds haar oprichting in 1987 zet El Hizjra zich actief in voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische en islamitische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland. Trouw aan haar uitgangspunten ambieert El Hizjra culturele verschillen te overbruggen door de kracht van het woord en andere kunstvormen, waarbij het stimuleren van jong schrijftalent bij alle activiteiten centraal staat.

De afgelopen jaren organiseerde El Hizjra in dit kader diverse evenementen, uiteenlopend van lezingen en debatten tot kunstfestivals en schrijfwedstrijden. Ook verzorgt El Hizjra educatieve literaire workshops voor de basisschool- en brugklasjeugd en inspirerende masterclasses voor (aspirant) schrijvers.

You may also like