Bekendmaking longlists 26e El Hizjra Literatuurprijs

Op donderdag 8 november 2018 maakte El Hizjra de longlists voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs 2018 bekend tijdens een inspirerende en interactieve happening vol poëzie en verhaalfragmenten in de vernieuwde Forumzaal van OBA aan de Oosterdokkade.

Presentatrice Naeeda Aurangzeb bracht de sfeer erin door menig aanwezige in het publiek zijn of haar favoriete gedicht uit het hoofd te laten reciteren. Zijzelf gaf het goede voorbeeld met een Perzisch gedicht in vertaling van Omar Khayyam en een gedicht vol verlangen naar verre familie en geliefden in het Urdu. De door haar geïnterviewde OBA-directeur Martin Berendse declameerde o.a. een fragment uit een gedicht van Martinus Nijhoff. El Hizjra-voorzitter Nabil Taouati kwam ook aan het woord. Hij refereerde aan Arabische poëzie gezongen door een bekende zangeres. Schrijver Rashid Novaire haalde Engelse lyriek aan. Novaire was samen met uitgever Jurgen Maas betrokken bij de longlist-selectie.

Vervolgens brak het grote moment aan: de bekendmaking van de longlists! Onder de aanwezigen in het publiek waren zes van de twintig longlist-kandidaten. De longlists bestaan uit de top 10 inzendingen in de categorieën proza en poëzie voor de 26e El Hizjra Literatuurprijs voor bovenal jong en kleurrijk schrijftalent. Naeeda Aurangzeb stelde de aanwezige schrijvers en dichters voor aan het publiek en stelde hen in staat hun ingezonden gedicht of (fragment) van hun verhaal voor te dragen. Hieronder staan de namen van de longlist-kandidaten op alfabetische volgorde, met de titel van de voor de longlist geselecteerde inzending.

Longlist poëzie
Jacoba Boven | Het bestond
Rufo van Capriles de Martiriëlle Werleman | Avond der Pestkoppen
Stokely Dichtman | Zwarte Victorie
Sami El Ghalbzouri | Ga en besta
Maureen Ghazal | Nu er een lijn ligt die overal doorheen
Iris Gooris | Vormen en lijnen
Mohammed El Hannoufi | Tantaluskwelling
Samira El Oualid | Liefde, omwille van liefde

Longlist proza
Morraya Benhammou | Een ode aan Oma( r )
Faisal Elhassan | Johan en Yahya in Hoogmoed komt voor de val  (geïllustreerd door Faisal Elhassan)
Halima El Hajoui – Özen | Toen mijn vader nog een gastarbeider was
Amro Kasr | Whatup Sisyphus
Marthe van Bronkhorst | White Guilt (proza)
Terence van Lange | Mea Maxima Culpa, Astighfirallah
Tato Martirossian | De moerbeiboom
Samira Heleen Shahid | Laat het even bezinken
Marieke Stam | Jericho
Omar Yapici | Is dit niet waar je zou willen zijn?

Prijsuitreiking 24 november
De finalisten ( top drie) en de twee winnaars (één in de categorie proza en één in de categorie poëzie) zullen bekend gemaakt worden, tijdens de Nacht van de Arabische Literatuur op 24 november a.s. in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Alleen aanwezige finalisten maken die avond kans op de prijs: de jury beoordeelt de finalisten namelijk niet alleen op hun inzending, maar ook op hun voordrachtskunsten. Dit jaar bestaat de jury uit Petra Stienen (vz) schrijfster en arabist, Martin Berendse directeur Openbare bibliotheek Amsterdam en Rashid Novaire schrijver en oud winnaar El Hizjra Literatuurprijs.

El Hizjra Literatuurprijs
De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een uniek initiatief dat elders in Europa navolging heeft gekregen. Pers, publiek, uitgevers en beleidsmakers beschouwen het als een prestigieuze prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Een podiumplaats vormt regelmatig de springplank naar een literaire loopbaan. Succesvolle voorbeelden zijn Abdelkader Benali, Mustafa Stitou, Murat Isik, Lamia Makaddam, Mohammed Benzakour, Said El Haji en Mounir Samuel.

Over El Hizjra
El Hizjra heeft als missie een inspirerende en uitnodigende ontmoetingsplek te zijn waar Nederlanders met een Arabische achtergrond en andere Nederlanders elkaar vinden in hun belangstelling voor de Arabische literatuur, kunst en cultuur en de schoonheid hiervan. Concreet biedt El Hizjra jong en kleurrijk literair talent een podium en publiek en faciliteert El Hizjra inspirerende schrijfworkshops en literair-culturele events. Dit speelt een grote rol binnen de maatschappelijke doelstelling die El Hizjra nastreeft: bijdragen aan een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor alle burgers en waarin participatie meer vanzelfsprekend is.

You may also like