Spinoza was een Arabier

UITNODIGING LITERAIRE iftar

Op 13 juni vindt er bij Qlubhouse in Tilburg een literaire avond plaats met een lezing van schrijver en hoogleraar Fouad Laroui en voordrachten van winnaars van de jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs. Tilburg maakt voor het eerst kennis met El Hizjra: een literaire stichting uit Amsterdam die zich sinds 1987 actief inzet voor het behouden en onder de aandacht brengen van het rijke Arabische cultureel erfgoed van (de kinderen van) migranten in Nederland.

Schrijfster en spoken word artist Siham Amghar won de El Hizjra literatuurprijs voor poëzie in 2014. Zij zal die avond een voordracht verzorgen.

Hoofdgast van deze avond is Fouad Laroui. Deze in Marokko geboren schrijver en hoogleraar doceerde aanvankelijk economie en milieuwetenschap aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 2006 is hij verbonden aan Universiteit van Amsterdam, waar hij Frans doceert. Tussen 2006 en 2008 verzorgde hij ook colleges op het gebied van Arabische cultuur. Daarnaast is hij verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.

Fouad Laroui schreef diverse romans, korte verhalen en gedichten. In 2006 trok zijn publicatie Over het islamisme. Een persoonlijke weerlegging veel aandacht. In 2002 ontving Laroui voor zijn gehele oeuvre de prestigieuze E. du Perronprijs.
Laroui is een veel gevraagd spreker, niet alleen in Nederland maar ook in de Arabische wereld en in Frankrijk.
Tijdens zijn lezing in Qlubhouse te Tilburg zal hij ingaan op de verbanden tussen Spinoza en verschillende Arabische denkers:

Er was een tijd waarin de meest vooruitstrevende filosofische gedachten in de Arabische taal werden uitgedrukt. Vandaag de dag is dat een beetje in de vergetelheid geraakt. Wie kan vermoeden dat er diepe banden bestaan die het denken van Spinoza, de grootste filosoof van de Lage Landen, verbinden met dat van een Andalusische denker uit de twaalfde eeuw?”


Na de lezing van Fouad Laroui verzorgen luitspeler Nazeer Abdulhai en accordeonist Berrie Kolmans een muzikaal intermezzo.

Programma
19:30     Inloop en ontvangst
20:00     Aanvang programma
20:10     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Poëzie
20:25     Voordracht winnaar El Hizjra Literatuurprijs Proza
20:40     Lezing Fouad Laroui
21:30     Muziek
21:45     Iftar

Iftar

We sluiten de avond af met heerlijke hapjes tijdens een gezellige iftar i.v.m. de islamitische vastenmaand Ramadan.

Locatie:                 Qlubhouse, Tivolistraat 4, 5017 HP Tilburg
Tickets:                  E 10,- (incl. iftar)
Aanmelden:             faten@elhizjra.nl

You may also like