Feestelijke uitreiking El Hizjra Literatuurprijs

12238383_10153306021702075_1985963568395053844_oIn een bomvolle Tolhuistuin in Amsterdam Noord zijn vrijdagavond 13 november de winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs 2015 bekend gemaakt. De jury onder leiding van Petra Stienen had de moeilijke taak een winnaar proza en een winnaar poëzie te selecteren uit honderd inzendingen. De jury beoordeelde de inzendingen van dit jaar als ernstig, maar kwalitatief hoogstaand.

Het andalusisch orkest opende de feestelijke avond samen met een kinderkoor. Na deze prachtige muziek was het de beurt aan vier jonge, uit Syrië gevluchte, dichters om een gedicht voor te dragen. In het Arabisch en Engels dichtten zij over hun angsten, hun problemen, het gebrek aan aansluiting bij de samenleving, maar ook over hun hoop. Na hun indrukwekkende woorden was het de beurt aan de finalisten om voor te dragen uit hun genomineerde werk.

In de categorie proza won Naome el Saqaff. In haar verhaal ‘De kleur geel’ beschrijft zij de teloorgang van een Jemenitisch meisje dat haar huwelijksnacht met een bejaarde man met de dood moet bekopen. De jury prees haar schrijftalent waarmee zij pijn en verwondering wist te combineren met sterke beelden.

Meltem Halaceli werd de winnares in de categorie poëzie. De jury werd getroffen door haar gevoel voor ritme en haar vaardigheid om heimwee uit te drukken in metaforen zonder in clichés te vervallen.

Bekijk hier het verslag van de uitreiking.

De El Hizjra Literatuurprijs

De El Hizjra Literatuurprijs is het langstlopende initiatief om jonge, kleurrijke schrijvers de kans te bieden hun intrede te doen in de wereld van de literatuur. Daarmee neemt deze literatuurprijs niet alleen in Nederland, maar in heel Europa een unieke positie in. Bekende schrijvers als Monique SamuelAbdelkader Benali, Murat Isik, Mostafa Stitou en Said el Haji hebben mede door het winnen van de El Hizjra Literatuurprijs de aandacht op zich weten te vestigen.

You may also like