And the winner is…

Uitreiking El Hizjra Literatuurprijs 2014

IMG_0215

De wedstrijd

Vrijdagavond 14 november vond op een herfstige dag in hartje Amsterdam de 22e uitreiking van de El Hizjra Literatuur plaats. De wedstrijd is in het leven geroepen om jonge, kleurrijke schrijvers de kans te bieden hun intrede te maken in de wereld van de literatuur en hun liefde voor schrijven te delen. Geheel toepasselijk bood het Theater van het Woord in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam podium voor dit feestelijke evenement.

Het thema van dit jaar was veelomvattend en gevoelig: ‘baba’, oftewel vaderschap. De verhalen en gedichten stroomden binnen en uit alle inzendingen is een shortlist van tien verhalen en tien gedichten samengesteld. Verrassend feitje: een kwart van het werk was afkomstig van onze zuiderburen in België.

Het programma

Naast proza en poëzie, was er ook volop ruimte voor muziek. Anass Habib bracht enkele Arabische klassiekers ten gehore, waaronder ‘Kan Zaman w Kan’ van de Libanese nachtegaal Fairouz en ‘Al Bal’ van Wadih el Safi. Zijn betoverende stem kwam prachtig tot zijn recht onder begeleiding van Jan Wouter Oostenrijk. De Maghreb Jazz formatie wist met zijn aanstekelijke mix van blues en chaabi de avond muzikaal in te kleuren.

Salih Türker verzorgde een indrukwekkend theatraal intermezzo, met zijn vertolking van het gedicht ‘The Visa’ van Hisham El-Jakh. Deze poëtische ode gaat over de strijd om het vrije woord. In zijn hommage pleit El-Jakh voor vermenging en eenheid binnen de Pan-Arabische wereld, met al haar nationaliteiten en religieuze stromingen. Het publiek was duidelijk geraakt door de gepassioneerde en krachtige uitvoering van Türker, die het gedicht geheel in fusha – het klassieke Arabisch – voordroeg. De presentatie van de avond lag in handen van Naeeda Aurangzeb.

Het moment suprême

Na de voordrachten van de finalisten en de literaire en muzikale intermezzo’s werden aan het eind van de avond de winnaars bekend gemaakt. De jury, onder leiding van Petra Stienen en bestaande uit Sadik Harchaoui, Asis Aynan, Klaartje Molthof, gaf aan weggeblazen te zijn door de verhalen en gedichten. Als opbouwende kritiek kregen de schrijvers in spé mee dat dosering van belang is. ‘Vertrouw de lezer en wees niet bang niet te begrepen te worden. Als de lezer het begrijpt zoals hij wil, is dat ook goed’, aldus Stienen.

De winnaar in de categorie proza:

Mohamed Reza met Mijn Held

Reza’s verhaal kreeg als commentaar: ‘Woorden die de uitbarstende vulkaan aankondigen. Zinnen die beginnen te branden. Ritme en spanning. Schijnbaar kleine details waren belangrijk voor het verhaal.’

De winnares is de categorie poëzie:

Siham Amghar met Abdelkarim Alkhatibi

Amghar’s gedicht kreeg als commentaar: ‘Prachtige openingszin. De breekbaarheid van je stem geeft kracht aan de woorden. Je draagt het gedicht bijzonder voor. Je zingt de woorden en maakt een waterval van de zinnen. De politieke context is niet meer van belang, het draaide om intieme van het moment.’

Verbintenis

Een bijzondere avond vol literaire en muzikale optredens bracht een lach en een traan teweeg bij de bezoekers. Maar bovenal ontstond er verbintenis, vanwege de gedeelde passie voor het geschreven, gesproken en gezongen woord. Van competitie was geen sprake, er heerste vooral liefde in de zaal.

Een van de prijzen voor de finalisten en uiteraard de winnaars is dat hun werk zal worden gepuclicieerd. El Hizjra denkt na om op welk ceatieve manier dit te gaan doen. 

Blijf ons volgen en like ons op Facebook

filmpje youtube

foto’s uitreiking

 

El Hizjra

Verslag: Nancy Ben Arbia

Camera: Jalal Bouzamour

Foto’s: Bilal Chalal

You may also like